Fega klubbledare: Lyssna!

Stefan Alfelt: Varför ska ”fotbollsfamiljen” dra vartenda beslut i långbänk?

SPORTBLADET

BORÅS

- Jag sticker väl ut hakan en del, men kanske tränar svenska klubblag lite fel.

Sa Lars Lagerbäck inför tränare och journalister på en allsvensk upptaktsträff.

Försiktigare än så kan man knappast uttrycka en självklarhet och ändå uppnå en sökt effekt.

Förbundskaptenduon Lagerbäck och Roland Andersson kastade brandfacklor i Borås Kårhus för att få fyr under debatter som pågått ständigt men som haft förtvivlat svårt att leda någon vart.

Inget lag tar sig upp i Europaeliten tack vare fler vintermånaders uppbyggnad av färskvaran kondition. Konditionen är knappast kvar när cuperna inleds i augusti eftersom ingen under pågående säsong fortsätter med timmar av löpning för att uppehålla flåset. Under säsong anpassas träningen till matchbehovet samtidigt som vila och återhämtning ges högre prioritet.

Så varför har det sprungits så förbannat mycket?

Självklart är det vädrets fel.

Traditionellt har man inte kunnat göra annat än springa under vårt vinterhalvår. Vilket resulterat i en defensiv inställning som gjort organisation, kämpande och destruktivitet till ledord i stället för kreativitet.

Nio matcher innan VM

Det är också vädrets fel att den lika självklart positiva turneringen Royal League ifrågasätts av dem som inte vill inse det helt nödvändiga sambandet mellan en längre säsong och internationell konkurrenskraft.

I år blir det så att lagen som inte kvalificerade sig för Royal League från att allsvenskan tog slut 23 oktober i fjol kommer att ha spelat nio allsvenska matcher när andra hälften av årets allsvenska inleds i mitten av juli.

Nio matcher i högsta serien plus maximalt tre svenska cupmatcher mot enklare motstånd - på nio månader!

Om det finns någon som på allvar tror att den bristen på kvalitetsmatcher kompenseras av löpande utan boll i svinkyla förstår jag varför vi är på väg att rasa under Cypern i Europarankingen.

Men såna tränare finns inte. Alla vars jobb är att utveckla elitlagen vill ha fler matcher. Alla (nästan) vill ha en större högstaliga. Alla vill ha en mycket längre säsong. Alla vill ha kortare försäsong. Alla vill ha höst-vår.

G14-resonemang

Så varför ger sig svensk fotboll inte chansen?

Varför ska "fotbollsfamiljen" dra vartenda självklart beslut i långbänk tills frågan självdör?

Svaret är förmodligen ett obehagligt "G14-resonemang", att det nu är dags att dra en definitiv skiljelinje mellan bredd och elit.

Eliten är beroende av bredden men som det fungerar nu är folkrörelsetänkandet en bromskloss för utvecklingen eftersom två vitt skilda behov ska tillfredsställas av gemensamma beslut. Om höst-vår inte kan genomföras på grund av oöverstigliga problem för de lägre divisionerna får man dra ett streck någonstans i seriesystemet där de rättvisa upp- och nedflyttningsmöjligheterna inte längre existerar.

Lagerbäck slog in en öppen dörr, precis som hans assistent Andersson slog in en när han påpekade att 40-45 procent av alla spelare i allsvenskan inte har svenskt pass. Kortsiktig resultatjakt av klubbarna som är negativ för landslaget. Så är det överallt i fotbollsvärlden. Problemet är fega klubbledare och tränare som inte vågar tro på talanger från de egna ungdomslagen.

Stefan Alfelt