Ont om vårtecken i tv-sportvärlden...

Mattias Karlsson: Det börjar surra i luften

SPORTBLADET

Snön och isen ligger som ett lock över stora delar av landet. Det enda lilla vårtecknet på promenaden hem i går var talgoxen som sjöng sin cykelpumpsliknande marssång.

Svenska hallsporter och europeisk vinterfotboll belägrar mycket av tv-sportvärlden. Det enda lilla vårtecknet där i går var en tredagars cykeltävling i Belgien som Viasat Sport 1 sände.

Men vacker sjöis och fluffig lössnö behöver inte vara fel, det kan vara livskvalitet. Och kvalserien i ishockey och kvartsfinaler i Champions League är inte illa, det är tv-sportkvalitet.

Särskilt när hockeyn sänds i all sports kvalitetskanal SVT24 och Champions League i fotbollens kvalitetskanaler hos Viasat. Tv-folk som Chris Härenstam, Niklas Wikegård, Claes Runheim, Thomas Nordahl och Glenn Hysén har jag redan hyllat de senaste veckorna.

Allra bästa vårtecknet för mig är allsvenskan i fotboll. Det börjar surra i luften inför helgen.

Att den svenska fotbollen ändå inte skymtar så mycket i tv än har tydligen en del med avtal att göra.

Men det borde inte hindra någon kanal att producera ett program med förhandssnack och -knäck. Medan tidningarna pumpar ut matiga bilagor är det trögtänkt med one shot-magasin i tv.

Kanalerna måste i större utsträckning försöka ta sig ur bekvämligheten. Ge oss tittare mer och bättre än vad vi förväntar oss.

Återkommande veckomagasin kan däremot flera kanaler vara dugliga på emellanåt. Liga Europa, Eurogoals och Slapshot är några exempel.

Power generation är ett nytt fotbollsmagasin i Eurosport. I går såg jag en halvtimme om och med en avspänd Andreas Isaksson. Den svenske landslagsmålvakten kommenterade karriären, tränade fotboll, spelade golf och flamsade med Kim Källström, guidade runt i Rennes, analyserades av Erik Edman, shoppade en Indiana Jones-dvd och pratade om sin son.

Höjdpunkten var när "Isak" spelade fotbollsspel med Källström och med allvar skyllde förlusten på att det var något fel med målvakten.

Power generation och alla svenskar i Champions League-kvartsfinal fick mig faktiskt att börja tänka mycket på sommaren och fotbolls-VM i tv.

Bäst

Sämst

Mattias Karlsson