Bragdguldet till Curlingtjejerna!

Sportbladets Peter Wennman listar de som förtjänar det

SPORTBLADET

1 Curlingtjejerna

Under OS nyligen var det en skånsk kvällstidningskrönikör som trodde att lag Norberg hette så för att de kom från Norberg i Västmanland. Då var Anette Norberg och hennes lagkompisar redan regerande världs- och europamästare. Det säger en del om den nonchalanta, nedlåtande syn som många haft på den här sporten. Men curling är ju skithäftigt! Curling är en suverän tv-sport. Och det underbara lag Norberg har bjudit på två av det här årets största jubel framför de svenska tv-apparaterna. 10–9 på sista stenen i sista omgången i VM-finalen mot USA...jag säger bara: bragdguldet till curlingbrudarna!

2 Jesper Parnevik

Ja, jag vet att Henrik Stensson blev trea i samma tävling och gjorde hole-in-one på samma hål. Men tänk efter nu: Jesper klev upp på 13:e tee i The Players Championship, bland hela världseliten, och gjorde hole-in-one i klädd – SLIPS.

Hur kaxigt får det bli?

3 Maria Roth

I tisdags såg jag hockeydamernas OS-hjältinna stå alldeles ensam och vänta på nån på centralstationen i Södertälje. Ingen kände igen henne. Hon stod där bara, på ett sätt som till exempel Peter Forsberg aldrig skulle kunna stå på en centralstation i Södertälje. Jag hade lust att gå fram och ge henne en kram. Eller åtminstone en high five. Sporttönt som jag är.

4 Res på dig, din kyckling

Utbrast hockeydomaren Patrik Sjöberg, Gävle, till Linköpings Mikael Håkanson. Det är rätta tag. Vi gävle-grabbar är hårdast av de hårda. Vi har kedjan Wikegård – Lillen Eklund – Tomas di Leva. The Legion of Doom.

5 Innebandy

Får man tro HV-coachen Pär Mårts är plastnissarnas sport nu tuffare än den som de försöker leka, ishockeyn.

Give me a break.

6 Voodoo

Yapp! Där kom det äntligen in lite nya, spännande grepp i idrotten. Trinidad–Tobago uppges gräva ner kycklinghuvuden och sticka nålar i Beckham-dockor inför fotbolls-VM i sommar. Jag tror det kan funka. Även i ishockey. Och jag testade själv på en bild av HV:s Martin Thörnberg i måndags och han stöp som en fura, helt oförklarligt. Satsa på voodoo, Moodoo.

7 Slutspelsägg

Rasisterna på Linköpings läktare, de som gjorde apljud åt Frölundas Johnny Oduya, ska nu ”identifieras och portförbjudas” enligt LHC:s klubbdirektör. Ursäkta en yngling, men har inte det där pågått i flera år? Under matcher som inte direktsänts i tv?

8 Eunice Barber

Klyftans sjukampskompis bet i från sig så gott hon kunde när hon greps av kravallpolisen. Okej, hon verkar inte ha alla knapparna knäppta den här tjejen, men om bara hälften av det hon berättat är sant så är den franska polisen ena riktiga praktsvin.

9 Camilo Villegas

Vem? Jo, det ska jag tala om – den här killen är 24 år, kommer från Colombia och har snabbt blivit den nye älsklingen hos golfens tv-producenter. Han är den förste, manlige golf-pinuppan. En killarnas motsvarighet till Natalie Gulbis. Och han är ruskigt bra!

10 Zlatan

Nu får det snart tillsättas nån slags oberoende utredningskommission i fallet ”media versus Zlatan”. I veckan har det sagts, från det skånska försvaret, att det är modigare att hylla Zlatan än att kritisera honom. Samt att han straffas för att han heter Ibrahimovic och inte Eriksson. Jag tror båda påståendena är kvalificerat skitsnack.

Peter Wennman