Ett förhands som inte sa någonting

Jonas Bladh: Ursäkta, var är allsvenskan?

SPORTBLADET

På lördag börjar allsvenskan. Tidningarna trycker extrabilagor, spelare porträtteras och fakta randas som aldrig förr. Det här ska bli den mest spektakulära säsongen hittills.

Ja, förutom i tv då? Kanske är det så att kanalerna lyssnat på uppmaningen att skita i allsvenskan till dess att avtalet för sändningsrättigheterna är klara. Å andra sidan känns det ändå som att åtminstone någon minut av Fyrans eller SVT:s dagliga sportsändningar borde handla om den kommande premiären.

SVT hade förvisso ett digert program, med hockeysemifinaler, golf, dam- och herrbasket, travolycka och innebandy. Men det enda allsvenska jag hittade var ett telegram om att Blåvitts förre ordförande friats i skattehärvan. Noll premiärfeber.

Fyran var lika feberfri. IFK-telegrammet, olyckan och hockey, och trav från Valla. Och ett oförklarligt förhands som inte sa ett skvatt inför superderbyt i Spanien. Nog för att el Classico är stort – men nog borde väl allsvenskan vara värd att nämnas i alla fall?

Saknad är tiden då ett allsvenskt reportage tilläts gå före ett trailer-reportage om en kommande match i den egna kanalen.

Men tiden med Sportnytt var dock inte helt bortkastad.

Mattias Brännholm räddade min kväll med sitt reportage från uppladdningen inför Nabisco-majorn. Visst, det är också promotion för egen sändning, men i mina ögon har Annika Sörenstams jakt på en grand slam större värde än om Ike Cassillas tycker att han eller Victor Valdes är bättre. Och Brännholm har vuxit sig stor. Fick en klar känsla av både Göran Zachrisson och Jens Lind i reportaget. Röstläget, tekniken och de lagom golfnördiga intervjuerna ger hopp om att SVT är på väg att få en golfreporter av rang.

Till sist: Trots att hjärtat hör hemma hos Man United kan man inte undgå att gråta en skvätt över att Arsenal lämnar Highbury. Sändningen i förrgår var fotboll i sitt esse. Nog för att hemmalaget var fantastiskt bra, men det bästa var ändå sändningen från den tajta, intima arenan. Jag njuter så länge det varar, till sommaren stänger världens bästa fotboll-i-tv-stadion.

Jonas Bladh