Förbundet får sin propagandakanal

Frank Östergren: Tv-sport i dag är lika med varumärkeslansering och profithunger

SPORTBLADET

När jag var liten ville jag skriva till USA:s president och be honom återinföra vilda västern. Lika naivt drömmer jag nu att någon likt Gary Cooper i ”Sheriffen” ska komma och rensa upp i det träsk där fotbollens nya tv-avtal krälar.

Möjligen är avtalets tillkomssätt bara en naturlig följd av det maffiatillstånd fotbollens ekonomi befinner sig i.

Svensk fotboll må gratuleras för ett avtal på 1,35 miljarder, varav 9,9 procent avräknas till en norsk agent.

Men vad får vi tittare? Inget svarar jag.

Jag vet att TV4 – eller är det Svenska Spel? – har skrivit någon sorts avtal om magasin och lördagsmatch. En magasinsrätt som ska användas i en byteshandel med SVT och en lördagsmatch önskad av Svenska Spel.

Eftersom TV4 när det gäller sport ägnar sig åt evenmang inriktade på höga tittarsiffror vilket ger mer reklam och utdelning till aktieägarna innebär den del av avtalet att Svenska Fotbollförbundet fått den propagandakanal man så ivrigt letat efter.

Kalla mig otidsenlig, men åsikten att tv-sport i dag är lika med varumärkeslansering och profithunger, överger jag inte ens under tortyr.

Det så kallade nya tv-avtalet gör att Ivar-Lo Johanssons ”Jag tvivlar på idrotten” skriven 1931 känns kusligt aktuell.

Veckans sändning var Södertälje–Skellefteå i 24. Chris Härenstam kombinerade perfekt information och känsla och Niklas Wike­gård lämnade lekledaren hemma. Bildproduktionen som vanligt när det gäller 24 bland det bästa svensk tv-sport kan åstadkomma.

Sportexpressen var bland de ­kanaler som nominerats till årets fotbollskanal på branschmötet Fotboll & Pengar. Totalt hjärnsläpp eller anser verkligen de som ekonomiskt styr svensk fotboll att usel lågbuget-tv är lika med kvalité? Bästa fotbollskanalen Via­sat Sport var inte ens nominerad.

Niklas Wikegård, antingen jobbar man för SVT eller Viasat, inte både och. Jens Fjellström, välj mellan Canal+ eller TV4! Eller är penningen viktigare än trovärdigheten?

Andreas Johansson gav tyngd åt TV4 när SM-slutspelet flyttade dit. Tyvärr begicks blundern att tro att alla tittare var lika uppdaterade som redaktionen. När nu många för första gången den här säsongen såg en elitseriematch krävs en massa basinformation, om seriespelet, om lagen, om spelarna.

Frank Östergren