För att få se sol får man se på tv

SPORTBLADET

Vad ska man göra i det här människofientliga klimatet som vi har, annat än att ägna sig åt eskapism?

Jag såg Håkan Hellström sjunga sin

”Gårdakvarnar och skit” tillsammans med Sveriges Radios Symfoniorkester i Berwaldhallen i fredags kväll, och det var ett så fint löfte om en vår, äntligen. Nu när Gårda­kvarnens Gais skulle sätta igång allsvenskan dagen efter och allt. Sven-Bertil Taube sjöng också, och det var Taube och Ferlin och drömmar om Argentina och Arkadien, fast man var ändå glad att man bor i Sverige och kan och förstår alla de här sångerna.

Och jo, solen sken ett tag i Stockholm, den allsvenska premiären visades som genom ett mirakel

i direktsänd tv, Gais vann. Men sen, i går, låg det snö över hela stan. Igen.

Så vad gör man? Man tittar på tv, såklart.

På solen som skiner på tv.

Man smyger in på Café dello Sport och dricker espresso och låter huvudet genomsköljas av sorl och musik och kommentatorsprat, ser de italienska eftermiddagsfotbollsmatcherna på tv:n. Drömmer sig till varma Florens och Rom och Verona och Palermo. Arkadien, kanske.

Det var roligt att läsa i Aftonbladet efter att Peter Jihde vunnit tv-pris, att han själv vill göra mer intervjuer.

Det borde han få.

Man tänker mest på Jihde som karismatisk programledare, men jag tycker han är bäst som intervjuare. Jag pratar fortfarande lyriskt om hans intervju med kungabarnen så fort jag får tillfälle. Så mycket han visade, mellan raderna, utan ett enda ord speakertext. Framförallt en – inte särskilt sympatisk – sida av Victoria som jag aldrig sett förut.

Jihde önskar sig visst mest av allt Zlatan som intervjuobjekt. Vem gör inte det?

Men om nån kan få ut något vettigt ur en intervju med Zätat, så borde det vara en som till och med lyckas slå ett litet hål på Kronprinsessans fasad.