Det är skillnad på journalister

SPORTBLADET

Det är skillnad på fotbolls- och ishockeyjournalister. De som bevakar fotboll är ofta bra på att intellektualisera sporten. Medan de sistnämnda många gånger kör med rakare puckar och rör.

De karaktäriserar respektive sport. Eller om de är karaktäriserade av respektive sport. Helt okej, båda är bra på sitt sätt.

Det är också skillnad på fotbolls- och ishockeyaktiva som ska börja jobba inom tv.

Fotbollsmänniskor verkar procentuellt sett ha svårt att ställa om till tv-mediet. Medan ishockeyfolk i de flesta fall snabbt tycks klara av att ta samma steg.

De representerar väl också sina sporter och/eller är formade av dem.

Fotbollskillar och – tjejer passar ibland bättre inom andra media.

Jag kan nämligen inte låta bli att imponeras av TV4:s sändningar från ishockeyns SM-slutspel. Tidigare i vinter höll Canal+ hög klass med Calle och Roger Johansson, efterhand blev de överkörda av SVT med Niklas Wikegård och Johan Tornberg och så kommer nu ett lite ringrostigt TV4 och är på väg att bli ännu starkare.

Andreas Johansson är snabbkäftad och Stefan Persson just en äldre klok gubbe.

Lägg därtill dugliga gäster som Challe Berglund, Ulf Dahlén och Leif Boork.

Under vinter-OS skrev jag att SVT:s idé med Jan Rippe som OS-ombudsmannen var helt rätt. Nu under ishockeyns SM-slutspelet i TV4 så sköter Patrick Ekwall förtjänstfullt kommunikationen med tittarna. Interaktivitet har också införts hos Eurosport med SMS-frågor, TV4:s travsändningar med Thomas Nilssons tittarkontakt och många andra medier med bloggar.

Nya mediakanaler skapar nya möjligheter. Alla mediahus borde för längesedan ha förstått hur de kanalerna kan samverka och förstärka varandra. Yngre generationer börjar sedan en tid tillbaka vara uppväxta med självklarheten att kunna vara med och påverka och bli delaktiga. Kolla bara på MTV en eftermiddag om ni orkar (ja, till och med jag själv börjar bli för gammal för att alltid orka med den kanalens sändningar).

I Viasats Champions League -sändningar i går var det före detta fotbollskillar som klarat omställningen till tv-mediet.

Bäst

Sämst

Mattias Karlsson