Max utdelning för aktieägarna

Frank Östergren: Det handlar inte om omsorg för tittarna

SPORTBLADET

I en tid inte allt för länge sedan hade det här varit en tv-helg utan fotboll. För så var det, när den nationella säsongen startade, då var det stopp för ”Tipsextra”.

Ingen utländsk direktsänd fotboll fick konkurrera om publiken.

Men så svänger tidens pendel att i dag svär de som för några år sedan avskydde betal-tv över att samma betal-tv inte visar allsvenskan.

Om tv-bolagen verkligen tyckter att prislappen är för hög har inget att göra med tittaromsorg, nej det handlar om att för minsta möjliga kostnad ge aktieägarna maximal utdelning.

Roger Blomquist – i en tv-sportvärld där många ägnar sig åt varumärkeslansering kommer för dig idrotten och vi tittare främst. Alltid påläst, följer det som sker i bild och med stor respekt för prestationen, vare sig den är blågul eller inte.

Everton fick bara oavgjort, men ni som följde matchen förstår varför jag tycker Martin Tyler är den perfekte fotbollskommentatorn.

Helgens kanal är – som så ofta – Eurosport. Direktsänd sport från ett brett spektra. Massor med motor, det är cykel, tennis, curling, simning, simhopp. Roadracingens kommentatorspar som Peter Dahlbom och Kent Whyrén gör att även en föga motorintresserad tittare som jag fångas. Precis som när det gäller golf, Göran Zachrissons berättande får mig att följa sändningar av en sport jag har föga sympati för.

Peter Dahlbom och Kent Whyrén är telepatiskt samkörda, de kommunicerar med oss tittare och – de har den sällsynta förmågan att aldrig upprepa sig.

Dessvärre finns det ett stort men vad gäller Eurosports svenska kommentatorer. Den gemensamma negativa nämnaren är att de flesta har en yrkesmässig anknytning till den sport de kommenterar.

Nu är det här inte bara ett sakförhållande som gäller Eurosport. Varenda sportsändande kanal är berörd. Precis som varenda sportsändande kanal vägrar disktutera detta jäv. På andra journalistiska områden krävs ett opartiskt och neutralt förhållande, när det gäller tv-sport är det tydligen godkänt med alla fingrar i alla syltburkar.

Frank Östergren