Malmö FF vände mot Öis

Vann på bortaplan med 2–1

SPORTBLADET

I en inledningsvis ganska underhållande match besegrade Malmö FF Örgryte på Gamla Ullevi.

Efter en tidig ledning för Örgryte vände Malmö och vann med 2–1 (2–1).

Inledningen av matchen var fartfylld och intensiv med ett rappt kortpassningsspel från båda lagens sida. Det blev också ett par tidiga mål.

Örgryte tog ledningen redan i den sjätte minuten när Ola Toivonen helt ostörd i mitten av straffområdet kunde skjuta 1–0 tätt invid den ena stolpen. Målet föregicks av ett mycket bra samspel mellan Alexander Mellqvist och Boyd Mwila på högerkanten.

Det tog bara tre minuter för Malmö att kvittera. Det var förre Örgrytespelaren Afonso Alves som på ett bra inlägg från höger av Jesper Bech nickade in 1–1.

Det fortsatte att bjudas på många bra målchanser i den första halvleken. Båda lagen hade bud på flera mål. Man spelade bra anfallsspel men försvarsspelet var inte lika bra.

I slutminuten tog Malmö ledningen genom Behrang Safari som sköt otagbart förbi Dick Last sedan Valter Tomaz Jr misslyckats med att rensa bollen från området framför mål.

Dåligt försvarsspel

– Vi hade inte ett försvarsspel som håller i allsvenskan, sade Örgrytes tränare Zoran Lukic efter matchen.

– Vid 1–1 hängde inte våra mittbackar med, och 1–2 ska vi inte ens tala om.

Precis som i den allsvenska premiären mot Häcken kom Malmö i ett tidigt underläge. Men denna gång lyckades man vända till seger.

– Som tur var lyckades vi resa oss denna gång och komma tillbaka ordentligt, sade Malmös tränare Sören Åkeby. Jag tycker att första halvleken var okej, men vi fick inte den tid med bollen som vi ville.

I den andra halvleken mattades tempot och det skapades betydligt färre målchanser. Närmast ett mål var Malmö när Afonso Alves i 62:a minuten sköt en frispark i ribban.

Möblera om i laget

Redan efter en kvart i den andra halvleken tvingades Sören Åkeby möblera om laget sedan Jesper Bech skadat sig i en höjdduell och tvingats utgå.

– Vi tappade fart och tyngd i anfallet och pressades tillbaka av Örgryte.

Under matchens sista 20 minuter pressade Örgryte tillbaka Malmö, som tvingades satsa på kontringar, men någon riktigt het målchans blev det aldrig.

Mötet på Gamla Ullevi var första gången som de båda guldtränarna från Djurgården möttes som motståndare, men det var inget som påverkade matchbilden tror Zoran Lukic.

– Det är inte vi som skapar matchbilden utan det gör spelarna ute på planen.

Leif Brändström/TT

ARTIKELN HANDLAR OM