Fotboll är obegripligt för gemene jänkare

Per Bjurman: Pelé och Beckenbauer hjälpte inte

SPORTBLADET

NEW YORK

Pelé och Beckenbauer hjälpte inte.

VM -94 hjälpte inte.

Och att Red Bull köpt MetroStars för hundra miljoner dollar lär inte hjälpa det heller.

Fotboll blir aldrig nåt i USA.

Ja, energi-drycksjätten Red Bull har alltså köpt MetroStars – New Yorks lag i den lilla nordamerikanska liga som pysslar med soccer, alltså det resten av världen kallar fotboll.

För sådär en åtta hundra miljoner kronor.

Det känns som att man hört talas om bättre investeringar.

Fotboll är inte, har aldrig varit och kommer aldrig att bli en sport som genomsnittsamerikanen bryr sig mer om än vad européer bryr sig om ? tja, baseball.

Visserligen gick över 30 000 och såg hemmapremiären mot New England Revolution ute på Giant Stadium i lördags.

Men de flesta av dem var garanterat första och andra generationens invandrare från Syd- och Centralamerika – eller förvirrade britter på vift i världen.

Resten kom för att se Shakira och Wyclef underhålla i pausen.

I den mån någon hade kommit dit av nyfikenhet på ett ny slags sportupplevelse kan Redbull-direktörerna vara säkra på att publiksiffran sjunker med åtminstone en nästa gång.

För vad hände?

Matchen slutade 0-0 och ja – vi som vuxit upp med fotboll vet att det inte nödvändigtvis innebär att matchen var dålig eller trist.

Men för en amerikan är det komplett obegripligt att sportevenemang kan sluta helt resultatlöst, att inget händer, att ingen vinner.

Det tar många i Europa som inteckning för att sportkonsumenterna här är dumma, men de är givetvis inte dummare än svenskar eller tyskar som tittar på baseball och tycker att det inte händer nånting.

Det har med olika kulturer att göra, olika traditioner och olika vanor.

Fotbollen fick tyvärr aldrig något fäste på den här kontinenten när den slog igenom i resten av världen och hur hett Fifa och andra aktörer än drömmer om andelar på planetens mest lukrativa marknad är det för sent nu.

Om inte sjuttiotalets New York Cosmos, med Pelé och Franz Beckenbauer i laguppställningen, lyckades väcka något bestående intresse, och om inte heller den fantastiska VM-turneringen 1994 var något mer än en tillfällig kick, då är det kört.

Fotboll i amerika får inte vingar för att Red Bull blandar sig i...

Daniel Alfredsson och Henrik Zetterberg är de enda svenskar i NHL som gjort fler poäng än Michael Nylander.

Det känns värt att påpeka.

Att någon kan vara förundrad över att Mats Sundin inte vill spela VM övergår mitt förstånd.

Det vore väl snarare en chock om han ens övervägde det.

Hockey-VM har status som ett distriktsmästerskap i bandy även i vanliga fall (well, kanske lite högre...) men efter ett OS-guld känns det ju som ett så veritabelt antiklimax att ingen vid sina sinnens fulla bruk rimligen kan hetsa upp sig ens om vi vinner varenda match med 50–0.

Låt ”Sudden” vara i fred. Spela in tillgängliga NHL-youngsters som Robert Nilsson och Alexander Steen istället. Det är ändå de som ska leda Sverige i framtiden.

Yankees krossade Oakland i säsongspremiären. Sedan följde fyra förluster och trots att det är en sådär hundra omgångar kvar – jo, bokstavligen – börjar det gapas om kris i New York.

Tålamod är inte direkt den här stadens bästa gren.

Memphis Grizzlys ser ut att nå NBA-slutspelet.

Härligt, tycker vi som inte kan låta bli att gilla allt som kommer från just Memphis.

De lär dock inte kunna gå hela vägen i år heller.

Vinner gör San Antonio, Dallas eller suveräna Detroit.

Per Bjurman