Sara Johansson ersätter Hanna Ljungberg

Sveriges trupp till VM-kvalet klar

Foto: AP
Sara johanssons får chansen i och med Hanna Ljungbergs skada.
SPORTBLADET

Hanna Ljungberg har gjort sju av Sveriges 13 mål i VM-kvalet.

Till bortamatchen mot Tjeckien den 22 april är inte Umeåspelaren med på grund av en allvarlig hjärnskakning.

– Ingen spelare kan ersätta ”Ljungan”, säger förbundskaptenen Thomas Dennerby.

Totalt har Hanna Ljungberg gjort 66 mål i landslaget.

Hon ersätts av Sara Johansson, Hammarby, som svarat för sex mål.

– Ljungbergs skada har ställt till det, men det viktigaste är förstås att hon blir frisk igen. Det var en kuslig smäll hon åkte på i Algarve Cup, säger Dennerby.

– Vi har letat efter djupledsspelare med speed som ersättare och då fastnade vi för Sara Johansson. Hoppas bara att hon håller sig fräsch, det är fjärde gången hon blir uttagen i landslaget och inför de tre senaste har hon blivit skadad...

Förutom Sara Johansson är Maria Aronsson, Linköping, ny från den senaste turneringen i Portugal. I övrigt får mindre rutinerade spelare som Maria Bergkvist, Caroline Näfver, Stina Segerström och Caroline Seger chansen igen.

– Vi har satt upp sju delmål inför 2006 och ett av dem är att genomföra en generationsväxling och vi är på god väg, säger Dennerby.

Viktig trepoängare

Sverige fick bara 2–2 i öppningsmatchen hemma mot Island i augusti i fjol. En besvikelse för det favorittippade svenska laget.

Därför är matchen mot Tjeckien på Klozestadion i Kladno om tio dagar extra viktig.

– Seger är det enda som gäller för oss. Om vi lyckas med det så är vi tre poäng före Tjeckien, vi har en klart bättre målskillnad och då ser det genast bra ut.

Det behöver kanske inte sägas att ännu ett delmål för året är att Sverige ska kvalificera sig till VM i Kina 2007 genom att vinna gruppen som också innehåller Portugal och Vitryssland.

Allt annat vore ett stort misslyckande.

Svenska VM-kvaltruppen

Stig Lindmark/TT