Hårdbevakning – utan intervjuer

SPORTBLADET

T jockis! Nu är råttet mågat. De redan klassiska tv-bilderna blev signatur till TV4:s sändning från den andra SM-finalmatchen i ishockey.

Snart fick vi se sekvensen från det första mötet igen.

Det var ganska snällt, sa programledaren Suzanne Sjögren om Per Ledins verbala påhopp på Tommy Salo. Det var inte snällt, replikerade studioexperten Andreas Johansson rappt.

Den kommande Färjestadspelaren Andreas Johansson fortsatte skarpt med att berätta om hur det gick till när han spelade i NHL och att säga att sådant här snack är löjligt.

Ledin och Salo bevakades hårt av TV4 hela matchen. Men vi fick aldrig höra dem själva uttala sig i tv till ishockeyintresserade.

I går kunde jag se italiensk, tysk och fransk cupfotboll i min tv. Anmärkningsvärt att det tydligen är svårare att få se svensk fotboll i den.

I Eurosports sändningar från den franska fotbollen var Anders Grönhagen expertkommentator. De sedvanliga SMS-frågorna handlade mest om svensk fotboll.

Trav körs på en till fem banor per kväll i Sverige. Den totala publiksiffran på ett år är nästan två miljoner, snittpubliken per kväll per bana är över 2 000.

På lördagarna spelar runt 1,5 miljoner svenskar på V75.

30 000 personer jobbar inom sporten.

Ändå har jag inte hört public service-bolaget SVT säga ett enda ord om att en av världens bästa travhästar, svenske Gidde Palema som är näst vinstrikast genom tiderna i landet efter Victory Tilly, med stor sannolikhet har gjort sin sista start i karriären på grund av skada.

TV4 är inte mycket bättre i sin travbevakning.

Jag förstår att Dagens Dubbel-upploppen som avslutar Sporten är en levande redovisning av resultaten i en populär spelform. Men det ger inte mycket mer än just resultatet. Och det känns ibland felfokuserat när till exempel starten för Kung Lavec samma

kväll samtidigt inte nämns, den kan i ett större perspektiv vara intressantare både sportsligt och spelmässigt.

Uppdrag granskning i SVT hade ett inslag där man bevisade att ombud för statliga spel inte följer 18-årsgränsen. Bra kritiskt granskande, man kunde dock ha gått djupare på vad det får för följder att minderåriga kan spela.

Mattias Karlsson

ARTIKELN HANDLAR OM