Huddinge tillbaka i allsvenskan

Arboga säkrade nytt kontrakt – och nya pengar

SPORTBLADET

Huddinge är tillbaka, om inte i ishockeyns finrum, så i alla fall i allsvenskan.

8–1 mot Mariestad säkrade platsen tillsammans med Arboga och tidigare klara Hammarby.

Huddinges återkomst betyder att allsvenskan kommer att bli ett riktigt getingbo – i alla fall i Stockholmsregionen. Hammarby hade redan säkrat sin plats i serien där också AIK spelar.

Plantskolan just söder om Stockholm säkrade sin återkomst i allsvenskan tack vare en övertygande 8–1-seger mot Mariestad.

För Arboga har problemen främst varit ekonomiska. Föreningen har en skatteskuld på 330000 kronor som ska vara betald den 31 april.

– Vi måste ha positivt eget kapital den 31 april för att få en elitlicens – men jag tror vi löser det här, säger föreningens ordförande Sören Bojar till TT.

I sista stund har Bojar fått in nytt kapital.

– Jag har precis fått klart med ett företag som ger oss 160 000 kronor, berättar han för TT.

Men det återstår fortfarande 170 000 kronor. Hur löser ni det?

– Men det löser vi. Vi har redan betalat av i omgångar och har fått respit av kronofogden till den 31 april, jag tror att de 160000 vi fick in nu gör att vi kommer att klara det här, säger den hoppfulle Bojar.

För att få elitlicens av Svenska ishockeyförbundet för säsongen 2006–2007 måste Arboga uppvisa ett positivt eget kapital vid månadsskiftet.

Rent sportsligt klarade man i alla fall kraven, 2–3-förlust mot Piteå, men först efter sudden death, gjorde att Arboga säkrade en allsvensk plats.

Arboga märkte, som de flesta lag i allsvenskan, av att intresset får årets serie sjönk redan vid jul. Då var de fyra platserna till kvalserien i stort sett ouppnåeliga för de flesta lagen.

– Serien var död för många lag före jul. Vi kommer bara upp i samma publiksiffror som förra året, så det kan vara så att de nya allsvenskan var överreklamerad, säger Bojar.

Han är dock positiv till det förslaget att de tre främsta lagen går direkt till kvalserien, och lag fyra till sju får spela playoff om den fjärde platsen. Förslaget är redan godtaget av förbundets tävlingskommitté, men slutgiltigt beslut fattas på förbundets årsmöte i juni.

– Jag har varit med och röstat fram det här förslaget, det gör att serien blir levande längre.

För Arbogas del gäller det dock att ha tur när matcherna fördelas inför höstens seriespel. Eftersom poolsystemet avskaffas i allsvenskan ska de 16 lag möta varandra tre gånger.

– Så det gäller inte att få två bortamatcher mot fel lag, säger Bojar, och syftar på resekostnaderna.

Lars Markusson/TT/Sportbladet.se