Bara vinjetten i hörnet skiljer

SPORTBLADET

Myten om forna tiders tvångsvila på långfredagen är slitstark.

I idrottens värld har den aldrig funnits. Läs bara Torbjörn Anderssons ”Kung Fotboll” och ni ska finna en ständig kamp mellan kyrkan och idrotten om det lämpliga i att spela fotboll långfredagen.

Numera är det som ni vet så att den som varken bryr sig om korsfästelsen, uppståndelsen eller ägg kan vända sig från världen och glo på massor av direktsänd tv-sport.

Även den som avskyr överraskningen kan limma fast sig i tv-soffan.

Utan att alltför bokstavligt parafrasera uppståndelseberättelsen, nog är det så att tv-sporten skulle må bra av att återfödas.

Hur ofta bli vi överraskade, hur ofta slipper vi ”beskriv målet”?

Vad vi får är ju det förväntade. Det är bara kanalvinjetten i hörnet som skiljer.

Kommentatorerna har olika namn, studio­designen skiftar och lagen vi ser spelar i olika ligor. Lägg ner allt i trollkarlens hatt, upp kommer samma luggslitna kanin.

Idrottens värld har har på 50 år förändrats till börsnoterad nöjesindustri, svensk tv sport har under sin drygt 50-åriga tid bara kanalmångfaldigats i redovisande, återberättande och självbekäftande.

Nu när mer än någonsin tv-sporten behövs som både krisgrupp och opponent, vad får vi då. Jo, en tv-sport som för framgångens skull låtit sig köpa av idrotten.

Men vem ska göra offret? Vilken tv-sportchef vågar trotsa tittarsiffror och aktieklippare med att säga ut med aktörerna, in med människorna, stå fri, granska.

Det känns lika hallucinatoriskt som i Bod Dylans ”Highway 61 revisited” där ”God said to Abraham/Kill me a son/Abe says, Man you must be puttin me on/God say no/Abe say what?”

Villket enligt uttolkarna inte är en order om att döda det egna barnet, utan ett trovärdighetsprov.

Vem som är mest trovärdrig i förhandlingarna i fotbollens tv-avtal, tv eller förbundet, är en fråga typ finns det liv på Mars. Sistnämnda finns det åtminstone en teoretisk chans att besvara, avtalet hamnar i samma fack som skapade Gud världen eller inte.

Tv-avtalshanteringen har krackelerat min tro inte bara på idrotten utan också på tv-sporten.

Bäst

Sämst

Frank Östergren