Vi tuggar samma gamla frågor än...

Malena Johansson: Kanske kommer folk att tro om tjugofem år att alla älskade Peppe Eng på 00-talet

SPORTBLADET

Hemma hos farmor hittar jag ett kassettband tillägnat Aftonbladets 150-årsjubileum.

Alla vet ju att Aftonbladet grundades av liberalen Lars Johan Hierta 1830. Bandet är följaktligen från 1980. Det är fullt av bedrövlig musik och pinsamt dåliga ljudsketcher om tidningens tipstelefon.

En bit av kassetten är överspelad med barnröster från mig och mina bröder. Jag sjunger "Nu tändas tusen juleljus" utantill och berättar ivrigt roliga historier.

Man blir såklart förvånad när man hör sånt där, över hur man var då, som man hade glömt bort. Att det där är jag, fast det låter som nån annan.

Aftonbladets kritiker klagade för längesen alltid på Lennart Hylands tv-program, det minns kanske nån? Jag gör inte det, för jag var inte född då. Jag trodde alla älskade Lennart Hyland.

Men jag vet att Annette Kullenberg intervjuade Hyland för tidningen Se 1970. Det handlade mest om kvinnor och politik.

Då, 1970, tyckte några att Hylands Hörna var politiserat, att programmet gjorde propaganda för hemmafruarna. Hyland var hjärtligt trött på kritiken när Kullenberg talade med honom.

"Tycker du inte att allt man gör är en politisk handling?" frågar Kullenberg.

Hyland: "Åååå, tugga om och om igen, jag är så trött på"t."

Ändå är vi här fortfarande, i gamla Aftonbladet, och tuggar samma gamla frågor.

Till exempel. Kullenberg 1970: "Vad beror det på att kvinnor inte rapporterar om sporthändelser?"

Jag vet, de gör det nuförtiden. Utom i Canal +, Kanal 5, och jag tror inte vi kommer få se så många i sändningarna från Champions League i morgon.

Kanske kommer folk att tro om tjugofem år att alla älskade Peppe Eng på 00-talet. Helt säkert kommer vi att klaga på tv då också. Förhoppningsvis på nånting nytt.

Bäst

Sämst

Malena Johansson