Klacken gav Engelholm guldkicken

Bortapubliken bar fram Skånelaget till guld

Foto: Robin Nordlund/Bildbyrån
SPORTBLADET

Stockholm (TT)

Publiken skulle avgöra den femte SM-finalen i volleyboll. Så blev det också.

Men det var inte hemmalaget Elverket från Vallentuna som vann.

Segern, och SM-guldet, gick i stället till Engelholm som vann med 3–0 (25–23, 25–19, 25–20).

– Det var ju som om vi hade hemmaplan, sade gästernas passare Maria Borneson sedan Engelholm tagit klubbens första SM-guld, mycket tack vare en liten men högljudd klack.

De fyra första finalmatcherna var mycket jämna med tre inledande 3–2-segrar för hemmalaget. Senast i Ängelholm vann hemmalaget till 3–1 i set. Förväntningarna var därför stora på en jämn match i Vallentuna som senast tog SM-guld 1994.

Men Elverket hamnade direkt i underläge, precis som hemmapubliken hamnade i underläge mot de 45 Engeholmssupportrarnas hejaramsor.

Maria Borneson servar gav 4–0 och sedan fick Elverket jaga för att komma ikapp. Men närmare än 19–20 och 23–24 kom man inte.

Hade kontroll

– Dom pressade tillbaka oss i serven så vi kom långt från nät, förklarade Elverkets tränare Roland Svensson.

Första set vann Engelholm 25–23 men i andra var Elverket bättre med och ledde med 13–11. Det kändes ändå hela tiden att Engelholm hade kontroll. Lagets servar pressade tillbaka Elverket, blocket var starkare och med mer tryck och man gjorde färre misstag, 17 stycken mot 30 för Elverket. Setet spelade man hem med 25–19 inför i stort knäpptysta läktare, de 45 från Ängelholm undantagna förstås.

Inte ens när Elverket hade 4–1 och 6–4 i början av tredje set fick laget något större stöd från publiken. I stället var Engelholms tränare Tina Celinder-Nygren, guldtränare med Katrineholm för några år sedan, snabbt framme och manade på sina damer från sidlinjen.

Kalinowska poängbäst

– Jag sade åt dom att inte backa tillbaka, att dom skulle fokusera på att spela volleyboll, sade Celinder-Nygren.

Engelholm gick tack vare fina servarna från årets anfallare, Ewa Kalinowska, från 4–6 till 11–6 och släppte sedan aldrig greppet. Kalinowska blev också bäste poängplockare i finalen med tretton poäng, en mer än suveräna kantspelaren Emilie Nilsson vars vänsterslägga firade stora triumfer.

– Vi sade innan att det vore fantastiskt att göra en örebroare, alltså vinna med 3–0 i femte avgörande matchen, sade Emilie Nilsson och tänkte på semifinalserien mot mästarlaget Örebro.

Och visst blev det en örebroare, Engelholm tog setet med 25–20 och matchen med 3–0.

Silver okej

– Vi var coola och vågade spela rätt. Och jag tror vårt försvar aldrig varit bättre, sade passaren Borneson som överglänste Elverkets veteran Dewi Surjardi som var med redan 1994.

– Att förlora med 3–0 är tungt. Annars är ett silver okej, sade 32-årige Surjardi som inte vet om det blir någon fler säsong.

– Nej, vi får se vad som händer.

TT