Devils är hett som i helvetet - igen

Per Bjurman: Detroit-New Jersey i final – Red Wings vinner

SPORTBLADET

NEW YORK

Varning för New Jersey Devils.

De har sett bleka ut större delen av säsongen, men lagom till Stanley Cup- slutspelet är NHL:s eget Färjestad i skrämmande bra form.

Foto: PontuS HÖÖK
Lunkan tillbaka.

De sista tio matcherna spelas kommande natt.

Sedan börjar det som för hockey-fans är vad första vårbetet är för nötkreatur.

Stanley Cup-slutspelet.

Sett till tabeller och spel under den 82 omgångar långa grundserien är det lekande lätt att tippa utgången.

Detroit Red Wings kommer att vinna i en final mot antigen Ottawa Senators eller Carolina Hurricanes.

Men som alla vet låter sig idrottens ekvationer inte lösas med den typen av logik.

Trodde länge på Sabres

Vad som hänt tidigare under säsongen är i princip helt irrelevant . Det är nu, när varje match gäller livet, man ska toppa formen och alltid är det något sensationsslag som exploderar i kapp med den berusande, nordamerikanska våren.

I öst trodde jag länge att Buffalo Sabres skulle bli det laget, men de har börjat darra på avtryckaren. Det stora hotet ser istället ut att komma från sumpmarkerna i norra New Jersey.

Devils inledde säsongen undermåligt. De gamla ryggsäckarna hade svårt att anpassa sig till de nya regeltolkningarna och när coachen Larry Robinson däckade i överansträngning verkade en förödande vilsenhet spridas i truppen. Men efter OS-uppehållet har Devils verkligen varit Devils igen.

Med tyngd, enkla spelidéer och stjärnor som Scott Gomez och Martin Brodeur i mördande slag har de manövrerat ut motståndare efter motståndare.

Händer inget oförutsett uppe i Montreal i natt går Devils faktiskt in i slutspelet med elva raka segrar

Det blir garanterat inte kul för den som tvingas möta upp i sextondelen.

Vilket mycket väl kan vara New York Rangers, olyckligtvis.

För dem är storyn den rakt motsatta.

Efter en grundserie som överträffade de mest optimistiska kalkylerna har de lyckats med konststycket att pricka in en riktigt gedigen formsvacka inför playoff.

Fansen här på Manhattan febrar över att Henrik Lundqvist gör comeback i natt och visserligen innebär hans närvaro på planen säkert en nödvändig injektion av energi i resten av laget, men hur strålande "Henke" nu än är lär han inte kunna styra upp anfallsspelet och det är det som fallerat på slutet. I Philadelphia i lördags var det nästan smärtsamt att se hur svårt till och med superkedjan med Jagr, Straka och Nylander hade att hitta på något kreativt.

Den bristen på offensiv slagkraft måste på något sätt justeras ögonblickligen - annars blir det första slutspelet på Broadway sen 1997 mycket kortvarigt.

Philadelphia, ja.

Med fullt manskap skulle Flyers definitivt vara en verklig contender, men på grund av ett rent epidemiskt skadeläge har coach Hitchcock inte kunnat ställa samma lag på benen mer än några få gånger och läget är detsamma inför slutspelet.

Som det ser ut nu handlar mycket om "Foppa".

Kan han spela går Flyers sannolikt långt. Fortsätter hans ljumskjävlar att krångla tar säsongen förmodligen slut efter en slutspelsomgång.

I väst är det svårt att föreställa sig att någon ska kunna röra Detroit.

Det finns tveklöst potential i lag som Calgary, Nashville och ett San Jose på uppgång, men Red Wings är det mest kompletta laget i hela ligan och ska helt enkelt inte kunna hindras från att gå hela vägen.

Så?

Well, jag är dokumenterat rutten på att tippa, men nåt måste jag ju säga och jag gör det nu:

Stanley Cup-finalen framåt midsommar går mellan Detroit Red Wings och New Jersey Devils - och Detroit vinner efter blott fem matcher.

Per Bjurman