Ola – en talang som slarvas bort

Jonathan Jeppsson: Andersson kan så mycket mer

SPORTBLADET

Dags igen för fotbollsporr i SVT – i går hade ett efterlängtat Fotbollskväll säsongspremiär i tvåan. Och att säga att SVT-sportens egen Hugh Hefner, Mats Nyström, presenterade ett fullmatat fotbollsmagasin är ett understatement.

Det var mål, mål, mål, mera mål och anfallare och försvarspelare och målvakter som kastade sig fram och tillbaka, intervjuer och analyser och reportage. Det var nästan perfekt, som Jocke Berg sjunger.

Men bara nästan.

För även om liknelsen med porrkungen i krönikans inledning naturligtvis är lätt krystad, kanske det ligger mer i den än vad man först tänker sig.

För detta premiärprogram innehöll en imponerande bredd med en termometer uppstucken i ändan på nästan varenda stor liga ute i Europa.

Men – det blir mycket yta och lite djup. Ja, faktum är att det dessvärre blir lite Victoria Silvstedt av alltihop. Ola Andersson, som i mina ögon har en pedagogisk begåvning utöver det vanliga, slarvas bort till korta instick och kommentarer.

Han får säga att han oroas av Sveriges försvarsuppställning, Zlatans form och Ljungbergs skador (eh, surprise, surprise, surprise). Han får kortfattat kommentera Tyskland och så vidare.

Han kan utnyttjas till så mycket mer än så. Till att lansera nya lösningar för landslaget, förklara vissa spelsystem, såga andra, förklara hur Lagerbäck tänker – visa oss saker som får oss att utbrista: ”Aha, det där visste jag inte”.

Gärna med en vissling till. Jag hoppas att han får mer utrymme vad det lider.

Och – för att fortsätta på samma spår – så saknar jag en riktigt tung krönikör. En Glenn Strömberg-typ, som på sävlig göteborgska kan utdela en välgrundad örfil till någon som förtjänar det.

Som har förmågan att problematisera ett skeende, formulera det och sedan skjuta från höften.

DET skulle verkligen behövas för att Fotbollskväll ska få rätt balans mellan naken hud och hjärna.

Jonathan Jeppsson