Mer läktarkänsla hade inte skadat

Mattias Karlsson: Ishallen i Karlstad – från en stillsam Vip-loge

SPORTBLADET

På San Siro befann jag mig mitt på läktaren. I ishallen i Karlstad satt jag snarare i en stillsam vip-loge.

Glenn Hysén och Robert Perlskog tog huvudrollerna och skapade stämningen i ZTV respektive TV4.

I Champions League-semin blev Hyséns hojtande medryckande. I SM-finalen var Perlskog mer korrekt, han var som oftast inte dålig men Johan Edlunds inhopp på den kommentatorpositionen har varit ännu bättre.

Hyséns och Edlunds entusiasm och temperament skapar närvaro. De märks, de berör, de engagerar.

Glenn Hysén har länge vägrat bli någon grå och rumsren tv-opersonlighet. Johan Edlund verkar mer ha tagit åt sig av att vissa spalter tycks tycka att han sticker ut för mycket, i sitt allra senaste inhopp i SM-finalserien var han inte längre sig själv eller naturlig.

Sport är nästan alltid bäst på en läktare, därför har jag inget emot att få känslan därifrån framför tv:n också. I hallar och på vallar är jag van vid att folk skriker och tycker, lämpligheter och olämpligheter. Ibland kan jag instämma, ibland inte.

Visst inser jag att Hysén inte ofta bjuder på aha-upplevelser, men jag behöver inte alltid det. Huvudsaken för mig är att han i alla fall tycker – mycket och motiverat.

Skaka om mig i soffan framför apparaten. Jag sitter inte där för att få lugn och ro.

En av upplevelserna med att se sport på plats är att få ta del av folklivet. I tv-produktionerna från Milano och Karlstad var däremot miljö- och publikbilderna nästan obefintliga.

Självklart ska sporten vara i fokus i sådana här livesändningar, men när det till exempel har snackats så mycket om att publiken spelat roll i Frölundaborg och istemplet i Karlstad skulle det ha varit en poäng att som tv-tittare fått ha tagit del av vad det betytt mer konkret.

I sportens natur ligger det att en SM-final i ishockey och en Champions League-semifinal i fotboll för vissa kan komma i skymundan för en premiär i superettan i fotboll.

Sport-Expressen är lågbudget. Men för oss som ville se Landskona–Örebro SK i går var inte det påkostade vi sökte.

Och att bara få se svensk fotboll i tv i dessa tider känns som kvalitet.

Till sist; Suzanne Sjögren och Andreas Johansson i TV4:s ishockeystudio är aldrig gråa.

Mattias Karlsson