”Han hade salva på handskarna”

SPORTBLADET

Handskar preparerade med en kemiskt salva ska ha givit Vladimir Klitjko VM-titeln i boxning.

Det påstår Chris Byrd, som förlorade matchen.

– Det var något skumt med den matchen, säger amerikanen.

Foto: AP
Vitalij Klitjkos lillebror Vladimir och Chris Byrd som snart ska mötas i en match om IBF-titeln.

Sedan dess har Chris Byrd tagit IBF-titeln i tungvikt och i morgon ska han försvara sin titel - mot samme Klitjko. Men uppladdningen skakas av hårda anklagelser.

År 2000 besegrade Vladimir Klitjko amerikanen Byrd och blev världsmästare.

Nu, sex år senare, hävdar amerikanen att den ukrainske boxaren, som då tillhörde Universum Box Promotion, hade en kemisk substans på handskarna som gjorde att hans ögon svullnade igen och han tappade koncentrationen.

– Folk som följt mig genom åren hade aldrig sett mitt ansikte så svullet.

Ingen blir så svullen. Visst sväller en boxares ögon efter ett par smällar, men när jag kom in i omklädningsrummet kunde jag inte sätta på mig mina glasögon. Det var något skumt med den matchen, säger den regerande

världsmästaren i tungvikt till SportBild.

Han är inte den enda som påstår att det tyska stallet sysslar med oegentligheter, ytterligare tre boxare hävdar att det bränt i ögonen och att synen förvärrats.

– Freeman tappade synen sedan han fått en smäll över ögat. En timme efter träffen rann en tjock sörja ur hans öga, säger Steve Canton, manager åt Freeman Barr som 1999 mötte universums Bert Schenk till Sport bild och flera andra berättar liknande historier.

Både Universum och Vladimir Klitjko tillbakavisar kritiken.

– Hans påhopp är absurt, säger Vladimir Klitjko och får medhåll av svensken Armand Krajnc som boxats för stallet.

– Det är skitsnack. Byrd är bara en dålig förlorare. Jag blir upprörd när jag hör sådant snack, säger den förre världsmästaren till Sportbladet.

– Det enda det handlar om är stenhård träning. Det finns domare som kollar handskarna och händerna inför matchen, man har inte en chans att fuska. Det är ren avundsjuka.

Anna Andersson ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM