Här blir Sanna världens snabbaste på skidor

SPORTBLADET

Sanna Tidstrand, 20, är världens snabbaste kvinna på skidor genom tiderna.

Det nya rekordet: 242, 59 km/h - nästan dubbla hastigheten jämfört med Anja Pärson.

- Det känns helt otroligt, säger hon till Sportbladet.

Sanna blev historisk i går i den klassiska speedski-tävlingen Pro-Mondial i franska Les Arcs.

- Bromssträckan är lång så det tog en stund innan jag fick veta tiden. Men när jag såg alla med armarna i luften förstod jag att det var klart. Världsrekordet har varit säsongens stora mål så just nu känns det fantastiskt skönt, säger hon.

Extraåk krävdes

Både underlaget och vädret var perfekt. Men det krävdes ett extraåk för att slå fransyskan Karine Dubouchets tidigare rekord på 242, 26 km/h från 2002 i samma backe.

- Arrangörerna flyttade upp starten en bit för att det skulle gå snabbare. Och det hjälpte ju.

Vad betyder det här för dig ekonomiskt?

- Jag fick lite prispengar nu, men det är inget som går att leva på en längre tid. Långsiktigt sett kan det ge fler sponsorer och bättre kontrakt.

Extrem fartgren

Sanna Tidstrand är en av världens bästa allroundskidåkare, men hon gör bara sin fjärde säsong i den mest extrema fartgrenen.

Innan tävlade hon i både störtlopp och Super G, men pappa Torgny tyckte att hon skulle börja med speedski som han själv kört tidigare. Torgnys personbästa på 186 km/h slog Sanna nästan med en gång.

- Jag var bara 17 år då och hans känslor var nog blandade, haha.

Vad krävs för att bli bra?

- Ett starkt psyke framför allt. Huvudet måste vara med hela tiden och man får inte vara rädd. Och så måste man vara en duktig skidåkare så klart. Alla tror ju att det bara är att åka rakt ner, men riktigt så enkelt är det inte. Det finns många detaljer att slipa på.

242 kilometer i timmen. Det låter livsfarligt.

- Än så länge har jag inte ramlat och gör man det blir det mest brännskador av gummidräkten. Det finns ingenting på sidorna man kan slå i utan man glider rakt ner.

Varför utmanar du inte Anja Pärson & Co i störtlopp eller Super G? De kör ju bara i 120-140 km/h.

- Jag har faktiskt lite funderingar på det, även om man inte kan jämföra hastigheterna så där. Vi får se hur det blir, säger Sanna Tidstrand som får vänta lite med det stora firandet eftersom det är nya tävlingar redan i dag.

Sanna Tidstrand

Andra snabba

Speedski

Markus Eriksson