”Det här är extremister”

Svenska klubbar kopplas ihop med homofientlig organisation

1 av 3 | Foto: Mats Strand
Tomt på homosexuella Svensk idrott har knappt några som öppet gått ut och förklarat att de är homosexuella. ”Någon måste våga bryta tabut och komma ut. Vågar en person kommer andra att följa efter”, säger psykologen Eva Rusz.
SPORTBLADET

Flera svenska idrottsklubbar - däribland HV 71 och Linköping HC - samarbetar med den kristna organisationen Sport for Life.

Den har en sponsor

och vänförsamling i USA som jobbar med att "bota homosexuella".

- Det är hemskt att svenska idrottsklubbar blandar sig med extremister, säger Fredrik Malm, ordförande i Liberala ungdomsförbundet.

I går berättade förre landslagsmålvakten i fotboll Magnus Hedman om den inskränkta - och homofobiska - livet i ett omklädningsrum.

- Det finns en nollacceptans och det är skrämmande. Du överlever inte som homosexuell, sa han.

I dag kan Sportbladet avslöja att det finns kopplingar mellan den svenska idrottsrörelsen och extremkristna i USA.

Sponsring från USA

Organisationen Sport for Life (SFL), med säte i Jönköping, jobbar med att föra in etik och moral, byggt på kristna värderingar, i svensk idrott.

SFL ordnar bland annat hockeyskolor, som är sanktionerade av svenska ishockeyförbundet och som besöks av hockeyprofiler som Markus Näslund, Andreas Karlsson och Leif Boork.

- Jag vet inte om klubbarna är medvetna vilka de har att göra med, men det är hög tid att man tar reda på det, säger Fredrik Malm.

Sport for Life sponsras ekonomiskt av den amerikanska församlingen South East Christian Church (SECC) i Louisville, Kentucky, och på hemsida berättar samfundet bland annat att man håller seminarier om hur man kan "bota homosexualitet" och att den hjälper människor som "kämpar med homosexualitet".

- Det är dags att idrottsrörelsen en gång för alla gör upp med homofobierna. Jag har ingenting emot att kyrkan är involverad i idrotten, tvärtom, men det här handlar om extremister, säger Fredrik Malm.

Linköpings klubbdirektör Mike Helber berättar att klubben fortfarande samarbetar med Sport for Life.

- Bland annat lånar vi ut arenan till deras hockey-skolor, säger han.

- Jag känner Paul Kobylarz (ordförande i Sport for Life) sedan jag pluggade i USA och det är förklaringen.

Känner du till att Sport for Life sponsras av en homofobisk rörelse i USA?

- Nej, det hade jag inte en aning om. Jag tycker Kobylarz gör ett fantastiskt jobb med våra hockeyungdomar och har inte haft någon som helst anledning att tvivla på hans avsikter.

Vägrade svara

Vad säger du om South East Christian Churchs syn på homosexualitet?

- Ja, vad ska man säga? Jag tycker att det är förfärligt att homosexuella diskrimineras i samhället och att problemet också finns inom idrotten.

Sportbladet talade i går med Sport for Lifes ordförande Paul Kobylarz och han vägrade svara på frågor om sin organisation per telefon.

I stället bad han oss skicka ett mejl med vad vi ville veta och han lovade oss att besvara frågorna skriftligt.

Det kom inga svar under kvällen och hans telefon var avstängd.

FRÅGORNA SOM SPORT FOR LIFE INTE SVARADE PÅ

Frågor som Sportbladet vill ha svar på, men som vi inte fick i går från Sport for Life.

Patrik Thornéus