Psykolog: Någon måste bryta tabut

SPORTBLADET

Artister har gjort det.

Frisörer, folk i restaurangbranschen och poliser likaså.

Men idrottare gör det inte.

Kommer ut som homosexuella alltså.

Eva Rusz.

- Det krävs att en stjärna kommer ut. En stjärna blir alltid förlåten, säger idrottspsykolog Eva Rusz.

Hon har inget riktigt svar på varför just idrottsvärlden är så tuff mot homosexuella, men tror att det går långt tillbaka i tiden.

- Från början var det männen som slogs, männen som hade musklerna. Kanske är det så att idrott fortfarande förknippas med kraft och styrka och att homosexualitet inte associeras med manlighet, säger hon.

"Det krävs mod"

I slutändan tror hon att det bara finns ett sätt att förändra inställningen till homosexuella inom idrotten.

- Någon måste våga bryta tabut och komma ut. Vågar en person kommer andra att följa efter, det är så vi människor fungerar. Och som vanligt kommer de starka att gå i bräschen.

Varför vågar så få?

- För att man inte vet hur reaktionerna kommer att bli. Det krävs mod och självkurage. Och det krävs nästan att man är en stjärna, med bra backup omkring sig, för tyvärr kommer det bli en reaktion som säkert inte bara är positiv.

Men hur ska någon då orka komma ut?

- Jag tror att man tänker lite för lågt om idrottspubliken. De har tagit så många skandaler och en stjärna blir alltid förlåten. Folk tror att människor ska reagera på ett visst sätt, men ingen har testat. Och faktum är att homosexuella bryter mark inom alla områden, det är inget konstigt längre.

Så säger spelarna

Inför den allsvenska premiären ställde Sportmagasinset frågan ”Varför har ingen allsvensk fotbollsspelare gått ut och sagt att han är homosexuell?”.

Här är ett axplock av svaren från spelarna:

AnnaMaria Jansson