Blekt Tre Kronor slog Tjeckien

Klart för final i Euro Hockey Tour

Foto: Bildbyrån
Fredrik Emwall bryter in och gör 1-0.
SPORTBLADET

Fredrik Emwall och Daniel Henriksson räddade Tre Kronor.

Linköpings-forwarden Emwall gjorde två mål och ”Hento” höll nollan.

Duon låg bakom svenska segern med 3-0 mot Tjeckien i LG Hockey Games.

- Det finns mycket som kan bli bättre. Men nu är vi i final i Euro Hockey Tour på måndag, så det känns jättebra, sade förbundskaptenen Bengt-Åke Gustafsson till SVT.

Tre Kronor visade inget VM-spel i premiären i hemmaturneringen i Euro Hockey Tour. Ett namnstarkt Tjeckien spelade ut Tre Kronor under stora delar av matchen i ett långt ifrån fullsatt Globen. Endast 7216 åskådare bevittnade tillställningen.

Tre Kronor startade matchen starkt och och 1-0-målet efter 8.18 var ett rent Linköpings-mål. Fredrik Emwall bröt in från kanten avslutade med en backhand bakom Milan Hinlicka i spel. Passningarna kom från Andreas Holmqvist och Tony Mårtensson.

I den andra perioden gjorde Emwall en ny stark prestation. Den tunge LHC-forwarden bröt in från bakom målet och skickade med ett distinkt skott in 2-0 efter 6.05.

I slutet av matchen blev tjeckerna lite griniga. Och när Tre Kronor fick chansen i spel fem mot tre small det blixtsnabbt bakom Hinclicka. Tony Mårtensson prickade in 3-0 med 3.36 kvar att spela. LHC-kamraterna Andreas Holmqvist och Emwall stod för förarbetet.

Färjestads guldmakare Daniel Henriksson räddade samtliga 34 skott och tog verkligen vara på sin enda (?) chans att spela till sig en VM-tröja.

– Jag har spelat under stor press i slutspelet. I dag kändes det mer som om det var allt att vinna. Och visst är jag nöjd. Jag kunde inte ha spelat bättre, sade Henriksson till TT.

Det är i förväg uppgjort att målvakterna ska stå en match var i Hockey Games.

I och med segern är Tre Kronor klart för final i Euro Hockey Tour. I finalen väntar Ryssland som idag besegrade Finland med 3-1.

Jörgen Källström

ARTIKELN HANDLAR OM