Vi kommer först för Blomquist

Frank Östergren: Arenan är viktigare än varumärket

SPORTBLADET

Roger Blomquist uttalar Ukraina som Lennart Hyland gjorde, med kort betonat k.

Det skulle kunna vara effektsökande och för några år sedan var det säkert så.

Men nu har allt det som kunde uppfattas som grötmyndigt förbytts till de egenskaper som gör en kommentator till en bra kommentator.

Förstärkning och fördjupning av bildens bakgrund, förklaring, guide, dialog med experten, respekt för oss tittare.

Det är vi som kommer först, det är till oss, för oss och med oss han talar.

Han tar oss genom, som nu EM i gymnast, eller simhopp eller konståkning eller handboll så att vi vet verkligen vad som händer och varför det händer. Det som sker på arenan är viktigare än att lanserara varumärket Roger Blomquist.

Viasat är ofta veckans fotbollskanal. Samma nu, men bara till mängd. För Champions League-studion har krackelerat. Mest består den av ”vi är tillbaka med mer analyser”, ”vilken härlig fest” och liknande. För att rädda förståndet följde jag semifinaler i danska TV3+ och min herre vilken skillnad.

25 minuter före avspark var laguppställningarna i bild, analyser, spekulationer och fördjupning trängdes i studiopratet, inte ett ”vi är tillbaka...” hördes.

Canal+ Sport fick nytt tv-avtal och tackade med en propagandasändning som fick Marie-Louise von Sievers reklamintervju med Carola att framstå som seriös journalistik.

Lars Granqvist ylade oavbrutet om hur superbra allt var, Jens Fjellström hängde på och vad Johan Mjällby hade där att göra begriper jag inte. En aktiv spelare ska definitivt inte vara i en studio i en roll som granskare.

Före detta cyklister vid mikrofonen verkar vara en bra kombination. Roberto Vacchi och Anders Adamson i Eurosport och nu Gabrielle Ekström och Patrick Serra i Viasat Sport. När sistnämnda par också vågar guida oss i tävlinglandskapets geografi, då utmanar de på allvar Eurosportparet.

Frank Östergren