Norsk seger i tiomila efter dramatik

IFK Göteborg förlorade segern på upploppet

SPORTBLADET

IFK Göteborgs orienterare var på väg mot första segern i Tiomila.

Blåvitt ledde när bara 500 meter återstod av den drygt elva mil långa budkavleklassikern – då sprang norska Halden förbi.

Efter totalt tio sträckor och över elva mil i skogarna runt Hallsberg, hade IFK Göteborgs finländske nyförvärv Vesa Taanila bara en stämpling och spurten kvar.

IFK Göteborg såg ut att gå mot föreningens första seger i Tiomilas herrklass.

Men på en tallhed bara 500 meter från mål uppenbarade sig plötsligt norska laget Haldens stjärna Mats Haldin. Taanilas 20-sekunders ledning försvann snabbt och Haldin stämplade i ledning vid den sista kontrollen och var sedan överlägsen i spurten.

Sju av nio

Det norska laget har nu vunnit tävlingen sju gånger de senaste nio åren. IFK Göteborg får vänta minst ett år till på sin första seger i orienteringsklassikern. En gång tidigare, 2003, har Blåvitt slutat tvåa, men så här nära seger har klubben aldrig varit.

– Vi har gjort allt rätt under den här Tiomilanatten, och så blir det ett så snöpligt slut. Det känns tomt just nu, kommenterade lagets storstjärna Fredrik Löwegren, som svarade för ett storlopp på nionde sträckan där han hade tävlingens snabbaste tid.

I Haldens segrande lag ingick fyra svenskar: Emil Wingstedt, Andreas Johansson, Mattias Karlsson och Erik Axelsson. Wingstedt var en av nattens stjärnor och ryckte åt sig en ledning på två och en halv minut på sin sjunde sträcka:

”Onödigt dramatiskt”

– Vår taktik var att försöka gå loss tidigt, men de andra lagen var starka och hämtade in oss på slutsträckorna. Nu blev det onödigt dramatiskt, kommenterar Wingstedt.

Halden hade en minut stor ledning inför slutsträckan, men en jagande trio med IFK Göteborg, Leksand och fjolårssegrande Södertälje-Nykvarn hämtade snabbt in det försprånget. Därefter var det Vesa Taanila i den blåvitrandiga dressen som var mest offensiv och fick ett grepp med tre kilometer kvar av den 14 kilometer långa sträckan – innan Haldin fick upp farten och förde Halden till seger.

Södertälje-Nykvarn tog hand om tredjeplatsen med Pan-Kristianstad som fyra.

TT