Kunskapen rostar på SVT

SPORTBLADET

Ett eroderande kunskapsföretag.

Ett innehåll som tunnas ut på sammanhang och eftertanke, yta istället för innehåll.

Björn Elmbrants debattartikel i går på Aftonbladets kultursida var en stridsförklaring mot Sveriges Radios förändrade P1-tablå.

Byt namn och tablårubriker och det handlar om SVT-sporten. För även där handlar det om rostande kunskap, om lallande och duttande och nämnade av Zlatans namn minst en gång i timmen.

Det kan exemplifieras med den populistiska produktionen av alpina VM. Här gäller de raka nationalistiska greppen, åkare från andra länder degraderas till statister vare sig de kommer före de svenska åkarna eller besegras. Var är, som Mattias Karlsson efterlyset i gårdagens krönika, de heltäckande startlistorna, de totalredovisade resultaten? De svenska åkarna omfamnas med djupanalyser, guldmedaljörer från andra länder ska vara tacksamma om deras namn blir rätt uttalat.

Men, gjorde inte en sorts krönikör i går en analys av Österrikes tillbakagång? Sänker man analyskraven till att det räcker med en svepande formulering om generationsskifte och att man bläddrat i några österrikiska tidningar, då var det en analys. Inslaget om materialutvecklingen kom inte ens halvvägs. Materialet ja, men inget om de ekonomiska intressen som styr sporten. Det som verkligen skulle kunna berätta något om det som kallas ”alpina cirkusen”.

The Times är inte den THE Times den var på Gladstone och Disraelis tid. Någon Kanal 5 helt missat, för hur kan det annars förklaras att man som Premier League-tyckare värvat Joanna Taylor. Visst, hon skriver i The Times, men i egenskap av en fotbollsspelares fru. Sök hennes namn på nätet och de första träffarna innehåller orden ”nude pictures”.

Har ni möjligt så se senaste ”Euro Talk” på FANTV. Där

sufflerar Sportbladets Erik Niva och Johan Mjällby en mycket vital Lars-Gunnar Björklund. Grå i kalufsen men under, vilken formuleringsförmåga, vilka minnen, vilken nutidskärpa.

Perfekt grepp av Viasat Sport vad gäller Nascar. Direktsändningarna med amerikanska kommentatorer, redigerade förklarande repriser med svenske Ted Westerfors.