Veckans tio hetaste

Anders Neuman, chefredaktör på Transition har koll på actionsportvärlden

Foto: MATTIAS FREDRIKSSON/RED BULL PHOTOFILES
Född: 1982 i Mora. Bor: Monaco. Resultat i urval: 1:a US Open Slope-style 2007, 1:a JOI 2006, 1:a World Skiing Inv. Whistler 2006, 1:a World Superpipe Champs Park Ciy 2006, 1:a Extrem-NM 2004, 2:a Icer Air San Francisco 2006.
SPORTBLADET

Jon Olsson

Skidor

Att säga att Jon Olsson lockar lika många unga till Jib-skidåkning som Ingemar Stenmark till slalom på sin tid är nog ingen större överdrift. Om du frågar kids i backen om vilken deras idol är så oftast svaret:

- Jon.

Inom actionsportvärlden är han en ikon. Har sedan länge lämnat den vanliga proffs-statusen och odlar numer varsamt varumärket "Jon Olsson". Han har egna skidor, handskar, pjäxor, kläder och en egen tävling, "Jon Olsson Invitational" som varit en succé.

1999 vann han JVM i slalom men efter det sadlade han om till friåkningen. Det gav honom utrymme för att utveckla den moderna skidåkningen till vad den är idag.

2 Sea Fun Open

Snowboard

Till helgen får Gästrikland finbesök från snowboardvärlden. Det är den stora TTR-touren som gästar Kungsberget, med flera av Europas största stjärnor.

3 Markus Keller

Snowboard

Snowboardmaskinen från Davos tog hem totalvinsten i Crans-Montana och visade att han behärskar alla discipliner på berget.

4 Leanne Pelosi

Snowboard

Efter att deras senaste filmbolag beslutat sig för att kasta in handduken bestämde sig Leanne tillsammans med några andra åkare att starta ett nytt projekt. Runway Films är namnet på projektet. Om det någonsin var något tvivel på om tjejer kunde åka snowboard så kan de sluta fundera och kika på tjejernas nya film.

5 Nisse Arvidsson

Snowboard

Totalt slutade han trea, men Nisse vann både big-jump och rail-momenten i helgens fem-stjärniga TTR-tävling. Given vinstkandidat på Kungsberget.

6 Chris Haslam

Skateboard

För att vara en sport som mest bygger på individens fria utövande så finns det ändå förbluffande många måsten och oskrivna regler för dagens skejtproffs. Haslam är en åkare som bryter mönstret och inspirerar till glädjefylld och innovativ åkning.

7 Eddie Wall

Snowboard

Framför tusentals storögda New York-bor på Union Square kammade Eddie hem vinsten i helgens railjam. Ett annorlunda spektakel mitt i det stora äpplet.

8 Chris Sörman

Snowboard

Efter att han bytte sponsorer tidigare i år har hans lugna tillvaro som amatör växlat upp till högsta proffstempo. Nu filmar han för två olika projekt och har chansen att visa att han hör hemma bland de stora åkarna.

9 Freddy Patacchia

Surfing

På den internationella surftouren ASP kämpar många för att behålla sin plats år efter år. Där skiljer sig Freddy från mängden då han under sitt debutår på touren knep tre pallplatser. Nu laddar han upp för det första stoppet på touren i Australien.

10 Kevin Pearce

Snowboard

Amerikanen tog hem vinsten i Toyota Big Air framför nosen på Risto Mattila och tidigare i vinter har han radat upp bra tävlingsresultat. Ett namn på väg uppåt.

Anders Neuman ([email protected])