Kim når nästan upp i Grive-klass

SPORTBLADET

En präst välsignar, nationalsången

framförs, flygvapnet paraderar i skyn och livgardet gör honnör. Viasat Sport 3 sände i går Nascar.

USA-sporters ceremoniella inramning känns oftast obegripliga, som kring Nascar. Utan Pete Daniels bok ”Lost revolutions, the south in the 1950s” hade jag inte förstått hur, var och varför National Association of Stock Car Racing uppstod ur sydstaternas nyvunna självkänsla efter andra världskriget.

USA-sporter tar alltmer utrymme i svensk sport-tv. Vi ser sändningarna i original, med amerikanska kommentatorer.

Men svenska kanaler gör föga för att hjälpa oss förstå NHL, NBA, Nascar, MBL, NFL och så vidare. Vi tittare får själva söka oss in i spelet, lära oss tolka grafiken, översätta specialuttrycken. Historien och kulturen, det som kan ge oss sammanhanget, skymtar inte ens i fjärran.

Viasat Sport sänder Nascar-tävlingarna i efterhand med svensk kommentator. Men ännu bättre vore om vi innan sändningarna fick en Nascar-lektion så vi inte behöver lära under loppen.

”Till dej i Enköping som har dansk kommentator så ska du ringa din kabeloperatör. Storbildskärm behövs inte, här ser man lika bra överallt, bäst om man sitter högst upp”.

Kim Hartman når nästan upp till ”...och var är klockan”-klass. Men så var det också Bengt Grive som tog honom till Eurosport.

Av någon anledning avgörs just damernas störtlopp, storslalom och slalom på helg och kvällstid.

Det är nästan så att man konspiratoriskt tror att det är SVT som bestämt det alpina VM-programmet, allt för att få högsta möjliga tittarsiffror. Men nej, så går det ju inte till i hederliga Sverige, det är bara i andra länder hemmanationen tar sig sådana fördelar...

Skidor i Viasat Sport, kanalen breddar sig alltmer. Men världscupen i Kina kunde vi varit utan, med tanke på de ständiga kränkningarna där av de mänskliga rättigheterna.