Den slöe mannen i soffan – en myt

SPORTBLADET

Den mest seglivade och klichéfyllda myten kring tv-sporttittaren – hur ser den ut?

Jo, den brukar med en utsliten bild handla om en förslappad man som sitter i soffan iklädd nätbrynja och dricker öl.

Gärna folköl. Han rapar och kliar sig ogenerat där han kommer åt.

Magen sväller ut över boxershortsen och från honom stiger en odör av chips och lågpannade tankar.

Så ser schablonbilden över sportkonsumenten ut och det finns egentligen bara ett stort problem med den.

Den stämmer inte.

Den är just bara en myt.

För ny forskning från Växjö universitet – förmedlad i senaste numret av Idrott & Kunskap – visar att de som konsumerar mest sport ofta själva är aktiva eller före detta aktiva inom idrott och inte alls några slöa soffpotatisar.

Forskarna intervjuade nära 1?200 mediekonsumenter och fann att hurtbullarna – vi kan kalla dem Peter Siepens – tittade på sport 233 minuter per vecka. Slöfockarna – vi kan kalla dem Bert Karlssons – tittade däremot bara på sport 174 minuter per vecka.

Faktum är att sett till stort intresse så dominerar Peter Siepens tittandet inom sporterna basket, fotboll, golf, handboll, friidrott och segling. Bert Karlssons är bara i övervikt inom sporterna boxning och gymnastik.

Men i ett avseende stämmer myten.

Även om det inte är en nätbrynja utan en tränings-t-shirt i något värmeavledande material, så är det som finns inne i tröjan i väldigt hög utsträckning en man.

Män tittar på sport i tv mer än dubbelt så mycket som kvinnor, visar medieforskarnas data.

Och siffrorna som spottas ut av forskarnas datamaskin visar också att arbetarklassen konsumerar sport i medier något högre än? ja, riktigt vilka andra klasser som jämförs med framkommer inte riktigt i tidningen Idrott & Kunskap.

Så titta bort

mot tv-hörnan. Soffan är utslängd och med den följde den lönnfete Ronny Jönsson-figuren i linne. Nu står han ute i snön och tittar förvirrat på sin påse med dillchips.

I stället sitter Peter Siepen på en träningscykel framför tv:n, alltid beredd att kasta sig ner på golvet för att i scarf göra 15 armhävningar på en arm.

Jonathan Jeppsson