Baryard och Tolling i vilt gräl – i hotellbar

Storbråk skakar svensk ridsport

Foto: Bildbyrån och AP
Sven Tolling och Pelle Baryard.
SPORTBLADET

GÖTEBORG

Hotellgästerna trodde inte sina ögon.

I baren stod två av svensk ridsports mäktigste män och gapade vilt åt varandra.

Storbråket mellan Sven Tolling och Pelle Baryard skakar svensk ridsport.

Det var i fredagskväll som bråket ägde rum – mitt under Göteborg Horse Show.

Malin Baryards pappa Pelle Baryard och Ridsportförbundets ordförande Sven Tolling drog igång ett storgräl mitt bland hotellgästerna. Enligt uppgift så ska Pelle ha kritiserat Ridsportförbundets brist på agerande efter Linköping Horse Show-skandalen, där galan gick i konkurs och Malin blev utan sina prispengar på 200 000 kronor. Efter detta ska Tolling ha nämnt något om att om det inte passar så kan Malin flytta och rida för ett annat land.

Max åtta år

– Stämmer det så är det verkligen allvarligt, säger Royne Zetterman, landslagsryttare.

Dagen efter bråket försvann Tolling från tävlingarna och när han inte heller infann sig till förbundets pressträff på lördagseftermiddagen, så uppgavs han var sjuk. Sedan var snacket igång.

Tollings lämplighet har ifrågasatts av många och nu kom ämnet i gungning igen. En del tycker att han suttit länge nog.

– Jag vill svara så här; jag tycker att man inte ska sitta mer än åtta år på en post, precis som de sa när Göte David (Johansson, hoppkommitténs populäre ordförande) fick sluta. Det är en bra regel som borde gälla alla positioner. Han borde väl ha suttit i åtta år nu, säger Helena Lundbäck, hoppryttare.

Ämne för stämman

Kort efter avslöjandet gick SVT ut med uppgiften att valberedningen skulle ha bett Tolling att avgå, men det tillbakavisas då inget sådant möte förekommit i helgen.

Istället kommer ärendet med största sannolikhet att tas upp vid stämman i maj.

Förbundskaptenen Maria Gretzer vill tona ner händelsen innan hon vet mer.

– Det har varit något tjafs, det är allt jag vet. Men när jag frågade Pelle om det dagen efter så sa han att det klarats upp och att allt blivit onödigt förstorat, säger Maria.

– Det här är tråkigt. Det är inte bra för honom att hamna i bråk med en landslagsryttare på det här sättet, säger Helena Lundbäck.

Susanne Stamming ([email protected]), Johan Flinck

ARTIKELN HANDLAR OM