SVT tjuvåker på Eurosport

TV-krönika Frank Östergren

SPORTBLADET

VM i konståkning i all ära.

Men varför SVT valde att sända från årets VM i Japan, samtidigt som man valt bort damernas curling-VM och bara sänder sammandrag från sim-VM, är ett val att grubbla över.

Visserligen brukar jag hävda att svenska intressen inte är nödvändiga för att sända sport. Men eftersom public service-kanalen SVT hade svenskfrossa exempelvis inför alpina VM är agerandet märkligt. För i både curling och simning är de svenska framgångarna väntade, medan i konståkning de inte ens är kalkylerbara. Att skylla på att det inte går att få in sändningarna i tablån håller inte då det är natt- och morgonsändningar.

Det är, vilket jag nog skrivit tidigare, som om SVT tjuvåker med Eurosport. Där direktsänds massor med sport som SVT genom Europiska radiounionen (EBU) har rätt till. Men av dunkla skäl inte utnyttjar.

Dunkelt är det också kring digitala 24 och deras sändningar från olika svenska slutspel. Vem betalar, vem producerar, vem arbetar med sändningarna? Helt självständiga SVT-produktioner är det inte och hur det överrensstämmer med sändningsavtalet med staten är en gåta.

Etiskt är det dock en fjärt jämfört med den brakare som TV4 lägger av nu på lördag. ”Tipslördag” med trav och fotboll är fyra timmars betald reklam med ATG och Svenska Spel som avsändare. ATG-direktören Remy Nilson sa angående planerna på direktsänt trav att ”nu gällde det för ATG att välja kanal”. När nu racen börjar säger han att ”fyran tjatade och tjatade på oss”. Sanningen är att ATG placerade lördagsloppen i TV4 och har totalt inflytade över sändningarna. Vad gäller fotbollen så räcker det med en replik från en allsvensk representant på förra veckans seminarium ”Fotboll & Pengar”. Den lyder ”...nu när allsvenskan har det här samarbetet med TV4.”

I kväll spelas det en fotbollsmatch på Nordirland. Tv-tyckarkollega Mattias Karlsson kommer i den här spalten i morgon att redovisa hur många gånger ett förnamn som börjar på Z nämndes i TV3-sändningen. Om han nu inte fick skrivkramp efter redan en kvart.

Författaren och Italien-älskaren Marcus Birro har tillsammans med andra serie-A-fans från SvenskFans skrivet ett öppet brev till TV4 om kanalens låga standard på fotbollssändningar. Kritiken är svidande och måste tas på allvar, för här protesterar de verkliga kännarna. Brevet – och det nochalanta svaret – kan ni läsa på:

www.svenskafans.com.

Frank Östergren

ARTIKELN HANDLAR OM