Där står stjärnorna med utåtstående öron

SPORTBLADET

De vann, övertygande den här gången. Det kändes lite grann som VM igen i onsdags kväll, när ”gli azzurri” gjorde processen kort med skottarna i EM-kvalet.

Donadoni kanske inte är så tokig när allt kommer omkring

?

Foto: torsten blackwood/afp
Quagliarella.

Min dotter har börjat samla fotbolls-filmisar. Nästan varje morgon på väg till skolan köper vi några paket. De kostar bara en femma styck.

Pinsamt nog är jag lika nyfiken som Julia när hon river av pappret och går igenom högen.

I går morse var det inga stora napp. Mest Serie B och en kille från Sampdoria som jag inte kunde namnet på.

Inte Fabio Quagliarella, som vi såg göra landslagsdebut mot skottarna i onsdags kväll.

Vi tittar lite besviket på varandra.

– Jag har ju redan Totti med glitterbakgrund, säger Julia, för att trösta sig själv för den dåliga skörden.

Jag kan naturligtvis hitta alla spelare jag vill på Internet, med foto, längd och vikt, födelsedag, karriär, fan och hans mormor. Men det är mer känsla med tummade samlaralbum. Till och med de stora stjärnorna ser ut som vanliga killar uppställda för skolfotografering. Sneda leenden, utstående öron, gelkammade med envis tofs som står rakt upp på huvudet.

Hedervärt försök

När de himmelsblå ställde upp sig på planen i Bari i onsdags kväll, var det en spelare jag inte kände igen.

Julia hämtade sitt album. Antonio Di Natale så klart. Udinese. Men han såg så orolig ut där han stod, att man knappt såg att det var han. Det är på samma gång en ära och en otrolig press att ta Alex Del Pieros plats i en avgörande kvalmatch till EM. Roberto Donadoni har fått ta mycket kritik för det valet, liksom att låta Andrea Pirlo sitta kvar på bänken.

Di Natale gjorde inte mål, trots några hedervärda försök. Däremot är han snabb som en iller. Skottarna hann inte med.

För att göra en lång historia kort vann de väloljade italienarna med 2–0, mot en ganska avslagen motståndare. Luca Toni nickade in båda målen och har nu slutgiltigt konkurrerat ut Alberto Gilardino i slaget om första tjing på tröja nummer 9.

Hårda nypor

Även Rino Gattuso höjs rättmätigt till skyarna. Han kämpar som ett djur för varje boll, han är arg som ett bi men gör något konstruktivt av sin vrede. Är det någon som känner skottarna, så är det han. Gattuso lärdes upp hos The Rangers i Glasgow. Där är det lite hårdare nypor än i de italienska klubbarna.

Minst motiverade framstod ”spanjorerna” Fabio Cannavaro och Gianluca Zambrotta. Utlandsvistelsen har inte gjort dem gott.

En förlust skulle inte ha inneburit total katastrof. Bara nästan. Tack vare segern ligger italienarna lite bättre till i kvalgruppen med 10 poäng, mot

Inga gudfäder

Frankrikes, Skottlands och Ukrainas 12.

Även Donadoni har fått lite erkännande, efter en hagelstorm av kritik. Hans ”azzurri” har visserligen inte varit helt övertygande. Men det verkliga problemet med Donadoni är att han inte har några gudfäder i federationen. Han är ung, bara 42 år, han är förhållandevis oerfaren och har aldrig tränat någon av de stora klubbarna.

De som räknas. De som tar för givet att just deras tränare ska bli förbundskapten, så att de har inflytande över urvalet till landslaget. Om Italien hade förlorat mot skottarna, skulle förmodligen Donadoni har förlorat sitt jobb. I går bad han om lite mer respekt.

Stora tränare med mycket erfarenhet, ger sitt lag personlighet. I fallet Donadoni är det tvärtom. ”Gli azzurri” ger sin buttre, okarismatiske tränare lite stjärnglans. I onsdags visade de att VM-takterna sitter i, trots att Francesco Totti nobbar landslaget ända fram till september.

ARTIKELN HANDLAR OM