Det hemliga kvalbråket

Nordirland tvingades medla mellan Sverige och Spanien: "Det var väldigt aggressivt"

Foto: Montage
Spaniens Luis Aragones och Lars Lagerbäck är inte överens.
SPORTBLADET

Ett hemligt storbråk mellan Sverige och

Spanien - med Nordirland som medlare.

Sportbladet kan avslöja detaljerna från

EM-kvalets spelordningsmöte.

- Vid ett tillfälle såg det ut som att spanjorerna skulle lämna rummet, berättar det nordirländska fotbollförbundets ordförande Jim Boyce för Sportbladet.

I våras hölls spelordningsmötet för EM-kvalgrupp 2 där Spanien, Danmark, Lettland, Island, Nordirland, Liechtenstein och Sverige ingår.

Förhandlingarna om vilka datum de olika lagen ska mötas var ovanligt tuffa.

- Till slut kom vi överens men jag tror ingen var hundraprocentigt nöjd, säger förbundskapten Lasse Lagerbäck.

Framförallt var det Sverige och Spanien som inte klarade av att hitta en gemensam lösning. Sportbladet kan i dag avslöja att mötet höll på att urarta innan lagen till slut kunde enas.

"Såg inte bra ut"

Det nordirländska fotbollförbundets ordförande Jim Boyce berättar att diskussionerna mellan Sverige och Spanien var så hetsiga att mötet var nära att avbrytas, vilket hade inneburit en chansartad lottning i Uefas regi.

- Det är helt korrekt att mötet var väldigt aggressivt. Vid ett tillfälle såg det ut som att spanjorerna skulle lämna rummet. Ska jag vara ärlig såg det inte bra ut alls, säger han.

Lars Lagerbäck säger också att oenigheten var stor.

- Till slut fick vi ställa ett ultimatum att om inte Spanien gjorde en ändring hur de skulle ha mötena mot oss och Danmark så hade det troligtvis blivit lottning. Men de gav efter, säger Lagerbäck.

Nordirland medlade

Konflikten mellan Spanien och Sverige löstes först efter att Nordirland gått in och medlat.

- Nordirland ville att vi skulle komma överens, de pushade på när det var på väg att bryta samman och gå till lottning, säger Lasse Lagerbäck.

Jim Boyce, som räddade mötet, berättar:

- Jag sa till allihop att gå en sväng, lugna ner sig och ta en kopp kaffe. När vi satte oss igen kunde vi reda ut allting, men det var en svår situation, säger Jim Boyce.

Lars Lagerbäck berättar att det inte är första gången Sverige hamnat i konflikt under ett spelordningsmöte.

- I VM-kvalet var det också ganska mycket cirkus. Lothar Matthäus (Ungern) ville inte ändra någonting, då var det också på väg att bryta samman.

Den stora anledningen till konflikten mellan Sverige och Spanien är höstens fyra kvalmatcher.

Lars Lagerbäck förklarar att Sveriges höstschema blev tuffare än vad han hade önskat, och att han helst velat börja borta mot Spanien.

- Vi har Lettland och Island borta och det är inga lätta matcher. Dessutom Spanien på hemmaplan. Det är väl inte idealiskt. Spanien borta är väl det mest idealiska. Det är en förlust de flesta skulle kunna tåla. Det är alltid bra att inte ha allt för tufft motstånd i början. Eller så ska man ha tuffast möjliga på bortaplan direkt.

"Bra start viktigt"

Anledningen till att det är viktigt att få en bra höstlottning är att Sverige i de senaste kvalen gjort svaga resultat just på hösten efter mästerskap.

- Frånsett förlusten mot Lettland då vi redan var klara och nu senast mot Kroatien; de poäng vi tappat har vi tappat på hösten direkt efter ett slutspel, säger Lasse Lagerbäck.

Hur förbereder ni er för att det inte ska bli så igen?

- Vi har försökt understryka hur oerhört viktigt det är att vi får en bra start. På det sättet försöker vi att mentalt peppa upp varandra. Nu är det fokusering på de här matcherna som gäller. Det gäller att haussa killarna lite så de inser att det är allvar, säger Lasse Lagerbäck. Kombatanterna Spaniens Luis Aragones och Lars Lagerbäck hade svårt att komma överens. Foto: AP, Fredrik Hofgaard

Spanien

Robert Laul