SVT grubblar inte över etik

SPORTBLADET

Canal+ Sport och alla andra borde bryta sina direktsändningar när idioterna tar över, som på Söderstadion. Eller ännu hellre se till i kontrakten finns en paragraf som ger rätt att stoppa all direktsänding av alla matcher under säsongen när våldet visar upp sig.

I går var allt vi såg direkt en engelsk reservlagsmatch, men det var mer en följd av kalendariets ödslighet dagarna för EM-kvalet.

Radionämnden, eller Granskningsnämnden som titeln numera är, måste syna SVT-sportens relation med Basketligan. Ligan snyftar nämligen om att den stora sponsorn hoppat av och då är tv-sändningarna i digitala 24 i fara. Vilket innebär att ryktet stämmer, att ett antal idrottsförbund betalar de lagsportsändningar som visats/kommer att visas. Om inte SVT-ledningen sätter detta under egen lupp bör Granskningsnämnden definitivt göra det.

Solsken ute, Tre Kronor i SVT.

Tre Kronor direkt i allt utom VM är ett av de få evenemang SVT har kvar.

Kvar är också Johan Tornberg. Kanske har jag missat något, men skulle han inte bli tränare. Nej visst ja, dubbla lojaliter är standard för expertkommentatorer.

Men SVT-sporten har annat att grubbla över än etik. Ryktet går nämligen om massflykt från redaktionen, orsak av brist på stora evenemang, få direktsändningar och brist på visioner. Vad gäller personal är marknaden fri. Men utbudet, en tablågranskning visar ofta att på misskötsel av public service-uppdrag om bredd och mångfald.

Ingen fotboll i rutan, hundratusentals förbannade tittare och eftersom penningen är det enda språk Lars-Åke Lagrell och klubbarna förstår så skulle direkt krafttag sättas in mot drägget.

Håller Viasat Sport det som offentligt utlovats och det som det ryktas om - mer studioprogram, nyhetsmagasin med mera - då är vi sporttittare att gratulera. Tänk bara, 14 EM-kvalmatcher i morgon och på onsdag.

Frank Östergren