Lars öppnar bara för spekulationer

SPORTBLADET

Anfäkta och anamma.

Det man fick se måste ha varit någon sorts tv-rekord.

En presskonferens utan frågor.

Hur fan kan någon komma på idén att hålla en presskonferens där journalisterna inte får fråga någonting?

Det är snudd på provocerande. Det är bisarrt.

Varför välja en väg som bara leder till spekulationer? Som bara skjuter upp alla frågor till morgondagen?

Eller tror Lars Lagerbäck på allvar att media nu tycker att luften är rensad och att vi alla gå vidare, hand i hand sjungande ”daggstänkta berg”?

I så fall är jag orolig på allvar.

För gårdagen blev en lång väntan för oss tv-tittare för att få reda på vad som hänt. Vi kastades mellan sportsändningar och text-tv, och alla hänvisade till den sena presskonferensen med Lars Lagerbäck.

Och när den väl sändes i Fotbollsmåndag så blev frågetecknen bara fler.

Som Ola Wenström mycket riktigt påpekade: ”Hade det inte varit smart att ta frågorna nu?”

Och Magnus Hedman gjorde sitt bästa för att förklara hur mentaliteten inom en grupp som landslaget fungerar – och där är förstås Hedmans analyser oslagbara. Att, när man bestämt sig för att göra en nystart, så är det extremt viktigt för gruppens skull att alla håller sig till reglerna.

Det lät som vettiga förklaringar alltihop – det är väl bara det att det egentligen inte är Magnus Hedman som ska formulera dem.

Det är säkert jättebra att Lars Lagerbäck har kollat på Nannyakuten och nu sätter ner foten – han hade haft min fulla sympati om han bara hade förklarat sig och inte lämnat fältet öppet för spekulationer.

För det är det som sker. Magnus Hedman antydde genast i går att det ligger någonting annat, en djupare konflikt, bakom det här.

Patrick Ekwall frågar sig retoriskt, på en telefonlinje så knastrig att han måste ha ringt från månens baksida, om Lagerbäck vågat ta samma beslut om det hade gällt matchen mot Spanien.

Var det de frågeställningarna landslagledningen ville skulle omgärda det historiska beslutet? Ja, då har man lyckats nu.

Allt är lugnt. Allt är frid och fröjd. Vi är inne på vårt rum innan klockan elva.

Bomber och granater.

Jonathan Jeppsson

ARTIKELN HANDLAR OM