Frankrike fick sin revansch

Slog Italien med 3–1

SPORTBLADET

Paris (TT-AFP)

Reprisen på VM-finalen mellan Frankrike och Italien blev inte den hatmatch som många hade förväntat sig.

Det blev i stället en läcker uppvisning i fotbollskonst av fransmännen som vann EM-kvalet hemma på Stade de France med 3–1.

Förväntningarna var stora och matchen på förhand glödhet. Frankrike mot Italien bara knappt två månader efter VM-finalen i Berlin där Zinedine Zidane blev utvisad efter att ha skallat Marco Materazzi. Italien, som sedan kvitterade i förlängningen och tog hem guldet efter straffar.

Ingen blev besviken efter två halvlekar fyllda av läcker fotboll men där Frankrike fick sin revansch.

Cannavaro olycklig

I VM var Fabio Cannavaro bäste försvarare men den här kvällen var han olycklig. När Thierry Henri gjorde 2–1 till Frankrike gick skottet via italienaren förbi en chanslös Gianluigi Buffon.

När Frankrike ökade på till 3–1 förlorade Cannavaro nickduellen mot 175 cm långe Sydney Gouvo som gjorde sitt andra mål.

Det första kom redan efter två minuter då han mycket snyggt sköt bollen i mål med ett lågt volleyskott. Passningen var läcker från nyblivne Arsenalspelaren William Gallas från vänster.

Båda lagen hade flera bra chanser men starkt målvaktsspel från både Buffon och Gregory Coupet gjorde att det bara blev fyra mål i matchen. Revansch var det också för Coupet som – äntligen – fick chansen i stället för Fabien Barthez. Coupet släppte bara en boll förbi sig men var chanslös på nicken, och Italiens reducering till 1–2, av Alberto Gilardino från nära håll.

Italiensk mardröm

Roberto Donadoni har fått en mardrömsstart som ny förbundskaptenen för världsmästarna Italien. Bara 1–1 hemma mot Litauen i lördags och nu 1–3 mot Frankrike och näst sist i grupp B på en poäng.

Förbundskaptenen Walter Smith verkar ha fått stil på Skottland som fått en kanonstart och toppar gruppen efter två omgångar på sex poäng. På onsdagskvällen besegrade skottarna Litauen på bortaplan med 2–1 efter mål av Christian Daily och Kenny Miller.

I den tredje matchen i grupp B vann Ukraina hemma mot Georgien med 3–2. Chelseastjärnan Andrej Sjevstjenko gav hemmalaget ledningen med 1–0, men Georgien vände och hade 2–1 efter en dryg timmes spel. Men Ruslan Rotan och Andrej Rusol gjorde varsitt mål och grejade tre poäng till Ukraina.

TT