Friidrotts-EM var dopningsfritt

”Vi är mycket glada att det inte var några positiva fall”

SPORTBLADET

Det har spekulerats om minst 20 bloddopningsfall i friidrotts-EM i Göteborg.

Men inte ett enda dopningsprov var positivt.

Europeiska friidrottsförbundet (EAA) offentliggjorde på torsdagen resultaten av de dopningstester som gjordes inför och under EM i Göteborg. Inte en enda aktiv lämnade ett positivt prov.

Spekulationer om omfattande bloddopning tog fart i början av förra veckan när den danska tidningen Politiken presenterade en artikel där Bengt O Eriksson, ledamot i Riksidrottsförbundets dopningkommission och medicinskt sakkunnig under friidrotts-EM, sade att 23 av 151 blodprover hade för höga blodvärden. Eriksson tog tillbaka uttalandena och när rapporten från EM presenterades av EAA på torsdagen befanns att inga prover var positiva.

För höga värden

Jan Engström på Riksidrottsförbundets antidopningsgrupp och ansvarig för testverksamheten under EM i Göteborg, bekräftade dock tidigare för TT att flera aktiva lämnade blodprover med för höga hemoglobinvärden, men vill inte säga hur många fall det rör sig om.

– Vi har tagit ganska många blodprover, sade Engström. Några har överskridit de fastställda värdena.

Det är i sig inte straffbart att ha för höga blodvärden. För att kunna bestraffa någon måste man påvisa blodvärdeshöjande medel eller metoder.

Det är mycket ovanligt att en person har så höga värden på naturlig väg. Ett exempel är skidåkaren Peter Larsson, som var den ende i längdvärldscupen förra säsongen som hade dispens för sina höga blodvärden.

Nytt register

Inom längdskidåkningen har man kommit längst i kampen mot bloddopning. Bland annat har man upprättat ett register, där varje aktiv i världscupen finns uppförd med sina normala värden.

Ett liknande register håller på att byggas upp i friidrott.

Totalt gjordes 364 tester före och under EM i Göteborg. 213 urinprover togs och däribland var 98 tester av bloddopningsmedlet epo. Antalet blodtester var 151.

– Vi gjorde mer än tre gånger så många tester i Göteborg som i EM i München 2002 och vi är mycket glada över att det inte var några positiva fall under mästerskapet, kommenterar EAA-ordföranden Hansjörg Wirz.

Dopningstesterna i samband med friidrotts-EM i Göteborg analyserades främst vid Dopinglaboratoriet i Huddinge med hjälp av Oslo och Köln. I Oslo analyserades blodtesterna.

Peter Wikström/TT

ARTIKELN HANDLAR OM