Helsingborg vann direkt med Stuart Baxter

”De flesta mår bra av en ny röst”

Foto: ADAM IHSE/Scanpix
Olivier Karakezi har just gjort 2–0 till Helsingborg.
SPORTBLADET

Stuart Baxter fick inleda med en seger i comebacken i allsvenskan.

Hans Helsingborg slog Gais med 2–0 på Gamla Ullevi.

– Nu kan vi bygga vidare, processen har börjat, sade han.

Efter tjänster som förbundskapten för Sydafrika och tränare för japanska Vissel Kobe var Stuart Baxter tillbaka i allsvenskan och Helsingborg. Det har gått sex år sedan han avslutade jobbet som tränare för AIK. Eftersom han bara hunnit med två träningar som huvudtränare för Hif var tanken att han skulle överlåta den aktiva tränarrollen till Hans Eklund i den uppskjutna matchen mot Gais.

Men det dröjde inte många minuter innan rollerna var ombytta. Baxter, som alltid iklädd kostym, pekade och instruerade på sitt karaktäristiska sätt.

– Jag kommer aldrig kunna sitta ner under en match. Jag försökte en gång i andra halvlek, men det gick inte.

Två snabba mål

Men det verkar som att receptet med aktiv coachning är något som han ska hålla fast vid. För efter att Gais haft greppet om matchen var det Helsingborg som satte in ett avgörande ryck i mitten av den andra halvleken – inom loppet av fem minuter. I den 70:e minuten fann den förre landslagsbacken Andreas Jakobsson McDonald Mariga med ett perfekt inlägg som Mariga skallade förbi en chanslös Dime Jankulovski i Gais mål. Med en man mindre på plan, Jonathan Berg utvisad tio minuter tidigare efter två gula kort, orkade aldrig Gais resa sig. I stället satte Olivier Karekezi 2–0 fint framspelad av Babis Stefanidis.

Seger för Hif tack vare en Baxter-effekt, eller?

– Säkerligen påverkas de lite av en ny tränare, de flesta mår bra av en ny röst. Men jag skulle mer kalla det en ”spelarna tar sig i kragen-effekt”. De kämpade väldigt bra i dag, sade Baxter.

Trots den korta tid i klubben har han redan hunnit bilda sig en uppfattning i vad Helsingborg måste göra för att lyfta uppåt i tabellen.

– Jag vill att vårt bollinnehav ska ta oss någonstans. Vi måste bli mer effektiva, säger Baxter som också har koll på hur Helsingborg bäst ska utnyttja Henrik Larsson i fortsättningen.

– Jag har klart för mig hur vi ska använda Henke, men det är inget jag vill avslöja nu.

Skånskt kliv

I och med segern avancerar skåningarna i tabellen. De tog sig förbi Gefle och har nu bara fem poäng upp till sexan Hammarby. Men tabellen struntar engelsmannen Baxter i.

– Det här var kul, det ger en positiv miljö. Men jag vill inte bli påverkad av tabelläget, jag vill koncentrera mig på mitt jobb.

För Gais var det desto tyngre. Precis när göteborgarna börjat koppla greppet om matchen slogs allt undan på grund av Bergs utvisning.

– Man får inte ta en sådan utvisning i det läget, det får inte hända. Helt plötsligt faller vi och vi blev lite naiva. Med tio man är det ju försvarsspel som gäller, sade Gais tränare Roland Nilsson som nu får inrikta sig på att hålla sitt lag från nedflyttningsplatserna.

Pär Andersson/TT

Sportbladet.se ([email protected])