Ö till Ö – ett riktigt kraftprov

Mulitsportsklassikern avgörs i Stockholms skärgård

SPORTBLADET

Fem mils löpning, tolv kilometers simning.

14 timmars hårdkörning.

Ö till Ö är en modern klassiker i Stockholm.

En utmaning. I dag avgörs multisporttävlingen ö till ö i Stockholm – ett kraftprov.

I år finns några av världens bästa multisportare, triatleter, kustjägare och fallskärmsjägare bland de 20 tvåmannalag som tävlar om vem som snabbast kan simma och springa mellan Sandhamn och Utö.

När: 9 september, 06.00. Start utanför seglarhotellet i Sandhamns entré. Målgång vid Utö Värdshus från 16.30 fram till senast 20.00 samma dag .

Var: Sandhamn, via Runmarö, Kymmendö och Ornö till Utö.

Hur: Stenhårt.

Vem: 20 lag, med multisportprofiler som världsmästarna från 2001 och tvåan 2006, Petri Forsman och Ville Niemelä, Finland. Samt IronMan profilerna Jonas Colting och Pasi Salonen.

Banan sträcker sig över ett pärlband av öar och är markerad från start till mål. Varje lag är utrustade med simfenor, flytvästar och våtdräkter. Tävlingen innefattar drygt 50 kilometers löpning i extremt kuperad skärgårdsterräng. Simningen är drygt 11 kilometer, den längsta passagen ungefär 2400 meter och den mest dramatiska blir att passera finlandsfärjornas farled.

- Vi har beräknat en maxtid på 14 timmar, men topplagen klarar det under nio. Vid en punkt längs banan stoppar vi de lag som inte passerat inom en viss tid och skeppar dem till mål, säger Michael Lemmel, professionell multisportare och arrangör av Ö till Ö.

Tävlingen håller hög säkerhet. Sjöassistans har tre säkerhetsbåtar och säkerhetspersonal längs hela banan för att garantera alla deltagares säkerhet.

- Vår utmaning blir att se till att samtliga deltagare tar sig helskinnade över farlederna, utan att bli påseglade av ett fartyg, säger Joakim Andersson, vd för Sjöassistans.

Sportbladet (websport@aftonbladet.se)

ARTIKELN HANDLAR OM