Antonio Lindbäck tvåa i Litauens GP

Andreas Jonsson på fjärde plats

SPORTBLADET

Antonio Lindbäck var mycket nära att vinna sin första VM-deltävling i speedway på lördagen. Han ledde finalen i Daugavpils, Lettland, två gånger men fick nöja sig med en andraplats bakom Greg Hancock.

Andreas Jonsson slutade fyra sedan han blivit utesluten ur finalen.

Antonio Lindbäck gjorde sin bästa VM-deltävling så här långt i karriären på den hala banan i Daugavpils. Han vann grundtävlingen på 13 av 15 möjliga poäng och hade genomgående mycket bra starter.

Lindbäck vann också sin semifinal där Andreas Jonsson var tvåa.

I första startförsöket av finalen ledde Lindbäck när Nicki Pedersen vurpade på andra varvet sedan domaren bedömt att Andreas Jonsson kört omkull honom. Samma scenario som när Lindbäck förra helgen ledde junior-VM-finalen. Då fick han också nöja sig med en andraplats.

– Jag tänkte bara ”skit också” när jag såg den röda lampan som stoppade heatet, sade Lindbäck.

Dyrbar miss

Lindbäck tog starten även i andra startförsöket och hade ledningen ut på tredje varvet. Men sedan han missat i utgången av en sväng smet Hancock förbi och kunde sedan vinna lätt, Hancocks åttonde delseger genom tiderna. Hancock ser ut att ta silvermedaljen bakom redan klare världsmästaren Jason Crump.

När Lindbäck passerade mållinjen hade han hunnit sänka huvudet i besvikelse.

– Greg igen, det är andra gången har tar en finalplacering för mig. Men jag får ändå vara nöjd. Träningen fungerade inte så bra som jag hoppats och när jag kom till semifinal var jag nöjd med det, sade Lindbäck.

Lindbäck hade tidigare två tredjeplatser i VM-serien och närmar sig första segern. Andraplatsen innebar samtidigt att han avancerade upp till åttonde plats i VM-tabellen och har i nuläget en ordinarie plats i nästa års serie.

Roligt med nya grejer

Förklaringen till hans två pallplatser på rad är enligt honom själv att han bland annat hittat åkglädjen.

– Jag försöket att inte fokusera så mycket på resultaten, försöker ha roligt när jag kommer till en tävling. Dessutom har jag hittat rätt grejer, jag har inte kvar något som jag började säsongen med, sade han.

Andreas Jonsson var mycket besviken sedan han blivit utesluten, han ansåg själv inte att det någon kontakt mellan honom själv och Nicki Pedersen. Jonssons försök att prata med polske domaren var fruktlösa.

– Alla som sett mycket speedway vet hur domslutet borde ha varit. Jag vill helst inte prata om den indidenten alls, sade Jonsson mycket besviket.

Jonsson inledde tävlingen i Daugavpils med en sistaplats. Trots dåliga starter i övriga heat svarade han för många omkörningar och var en av de snabbaste på banan.

Inför den sista deltävlingen i polska Bydgoszcz om två veckor ligger Jonsson fyra, han är två poäng efter Nicki Pedersen som just nu ligger på bronsplats. En fördel för Jonsson i säsongsavslutningen är att Bydgoszcz är hans polska hemmabana.

Sune Karlsson/TT