Lugnet rådde på Söderstadion

”Vi har jobbat stenhårt den senaste veckan”

Foto: CLAUDIO BRESCIANI/Scanpix
Dela av Hamarbyklacken under matchen mot Kalmar.
SPORTBLADET

Första matchen på Söderstadion efter skandalderbyt mot Djurgården och det fanns viss oro för att vissa i publiken skulle missköta sig.

Ett antal risksupportrar var redan portade och några som redan hunnit ta sig in fördes ut från arenan.

– Vi var förberedda på att göra ett jättejobb, säger Hammarbys säkerhetsansvarige Peter Thunell.

Om man bortser från själva fotbollsmatchen, förlust 1–2, gick allting som planerat för ordningsvakter och publikvärdar på Söderstadion i samband med matchen mot Kalmar. Sedan derbyt mot Djurgården fick avbrytas har Hammarby jobbat hårt för att få bukt med problemen på läktaren. Arenan har gåtts igenom mer noggrant, antalet ordningsvakter har utökats, visitationspersonalen likaså. Dessutom minskades kapaciteten på norra läktaren med 500 platser.

– Många hade nog reagerat om det blivit pyroteknik i dag, vi har jobbat stenhårt den senaste veckan, säger Peter Thunell.

– Det är tråkigt att vi måste tuffa till oss vid visitationerna, men jag tror att åskådarna köper det.

Trots den förbättrade säkerheten så menar Peter Thunell att så länge det finns personer som vill förstöra så finns risken för läktarbråk kvar.

– Vill den klicken på 150–200 personer förstöra ett evenemang så lyckas de. Vi har en väldigt öppen arena och vill inte bygga staket runt den, folk ska trivas. Man kan kasta in grejor på alla arenor i hela världen, säger han.

Tidigare under lördagen ordnade Hammarby en manifestation mot läktarvåld och huliganism samt för en ny arena där fans och styrelse samlades på Medborgarplatsen i Stockholm. Manifestationen kändes bra enligt Thunell men förlusten strax efter svider och försvårar det fortsatta arbetet med säkerheten.

– Vi har haft 13 dagars helvete, det får man ta, men det hade känts lättare med tre poäng. Det blir negativt för hela organisationen, en frustration över matchen som läggs över på annat, även bland de positiva supportrarna, säger Thunell som trots det är nöjd med säkerhetsarbetet.

– Vi har fått väldigt bra reaktioner, många är trötta på de som förstör. Vi är jättenöjda med vårt arbete, polisen och fotbollförbundet likaså

Mårten Lundmark/TT