”Fruktansvärt svårt beslut”

Tidernas störste racingförare lägger av: Jag vill sluta på topp

SPORTBLADET

Han tog sin 90:e seger - och tackade för sig.

Nu slutar den störste av dem alla.

Och Michael Schumacher vill göra det med sitt åttonde VM-guld.

Foto: AFP
Tårarna var nära... Michael Schumacher – den störste av alla racingförare meddelade i går att han slutar med Formel 1 efter den här säsongen. ”Schumi” har chans att ta sin åttonde VM-titel i år. När det återstår tre tävlingar så skiljer det ynka två poäng mellan honom och Fernando Alonso.

Det har han alla möjligheter att klara av. Samtidigt som han vann loppet på sin och Ferraris hemmabana, Monza, tvingades Renault Fernando Alonso att bryta tävlingen med motorproblem.

Nu skiljer det två poäng till Fernando Alonsos fördel och så litet har inte försprånget varit sedan den första tävlingen i mars.

- Nu är VM-titeln inom räckhåll, detta var en mycket speciell dag, sade Michael Schumacher till RTL.

"Svåraste loppet"

Det återstår tre lopp av årets VM - och av Michael Schumachers karriär. Han inledde sin F1-karriär på SPA i Belgien för 15 år sedan, ligger i topp av de flesta rekordlistor och har vunnit sju VM - och har chansen på ett åttonde.

- Jag tror att loppet på Monza var det svåraste. Jag visste att det skulle bli känslosamt. Nu saknar jag ingenting. Och det är anledningen till beslutet. Jag vill sluta när jag fortfarande är på topp, säger han till F1-total.

Tog beslutet i USA

- Nu har jag inga problem, men man ser ju att ju äldre man blir ju svårare blir det att behålla energin och motivationen. Det är helt enkelt skönare att sluta så här, än tvärt om.

Beslutet fattade han redan efter tävlingen i USA i juni, den tävlingen som var starten på hans stora upphämtning i VM-sammanställningen.

- Jag har haft så många underbara tillfällen och så mycket framgång att det inte finns någon anledning för mig att stå i vägen för en ung förare med talang. Efter Indianapolis bestämde jag mig för att göra vägen fri för Filipe Massa.

"Nu är det över"

Och någon comeback är det inte tal om.

- Jag skulle inte ta ett beslut nu om jag visste att jag kom tillbaka nästa månad. Nej nu är det över.

Istället kommer han att fortsätta arbeta för Ferrari, men vilken funktion han kommer att ha är ännu inte bestämt.

- Nu koncentrerar vi oss på de tre återstående loppen. Allt annat kan vi bestämma vid ett senare tillfälle.

- Vi har tillräckligt med tid...

Läs också:

Anna Andersson

ARTIKELN HANDLAR OM