STJÄRNLYFTET

Wennman: ”Värvningscirkus i West Ham – då kliver Londons doldisgäng äntligen fram

SPORTBLADET

Två argentinska VM-spelare på Upton Park, köpta via ett mystiskt bolag med suspekta planer, surrande rykten om pengatvätt och inblandning av maffian...ja, jädrar.

Tänk att det skulle bli sån cirkus kring gamla Västra Skinkan från östra London.

Foto: AP
West Hams nya superstjärnor, Tevez och Mascherano - på bänken.

Västra Skinkan var vad vi döpte West Ham till, vi som följde Tipsextra på 1970-talet. Det var då londonklubben hade spelare som Trevor Brooking (nu hög chef på FA) och den förste svarte spelaren i högsta ligan, Clyde Best.

Sen dess har The Hammers fört en ganska stillsam tillvaro i skuggan av de andra storklubbarna i stan, det har inte varit så mycket att snacka om förutom en eller annan ovanligt lyckad säsong, en ungdomsakademi som sprutat fram jättetalanger (som sålts vidare) och en grupp fans som tillhör de mest hårdföra i England.

Fjolårets återkomst till Premier League var sensationellt stark, för att inte tala om insatsen i FA-cupen, men vi kunde ändå inte ana att West Ham, av alla, skulle bli den här höstens talk-of-the-town.

I vinddraget av ett ovanligt öppet transferfönster satt plötsligt argentinarna Javier Mascherano och Carlos Tevez på ett plan till London, och West Hams manager Alan Pardew stod där hastigt och lustigt med hela famnen full av manna från himlen och ett oväntat - men rätt angenämt - laguttagningsproblem.

Hur kastar man bara in två helt främmande storstjärnor i ett kamratgäng som svetsats samman de senaste åren och presterat mer än man faktiskt kunnat begära?

Inbytt efter en timme

Pardew valde en väldigt lågmäld linje i hemmamötet med Aston Villa i går (1-1), här skulle de inte bli nån stjärnentré med buller och bång, han valde att visa respekt och förtroende för sitt "gamla" lag.

Tevez fick 30 minuter. Han bytte av Marlon Harewood efter en timmes spel och såg pigg och sugen ut, utan att komma till några direkta lägen.

Mascherano, som av många ansågs vara en av de bästa mittfältarna i VM:s gruppspel, fick inte spela alls. Han blev sittande på bänken.

Det sistnämnda var förvånande, men kanske var det ett sätt för Alan Pardew att visa vem det är som tar ut laget. Ryktena har sagt att de två argentinarna garanterats full speltid i sina kontrakt, men det dementerades alltså omedelbart.

En kraft att räkna med

Nu väntar i alla fall en spännande tid med detta West Ham som inte längre kommer att kunna smyga med som en sån där obehaglig överraskning som slår till då och då. Nu är Västra Skinkan en kraft att räkna med på allvar, ett lag som har pondus och kvalitet att etablera sig i toppen.

Om det nu går som det är tänkt, alltså.

Vi ska minnas att det inte bara är att sätta ner fötterna i den här ligan och gå in och dominera, sen må man vara VM-spelare från Argentina bäst man vill.

Jag satt på White Hart Lane i London hösten 1978 när Tottenham mötte Birmingham och det var ungefär samma uppståndelse då. Ardiles och Villa, färska världsmästare, hade kommit till Spurs som två väldigt främmande fåglar. Den förstnämnde blev mycket riktigt den hjälte som Tottenham hade hoppats på, och Villa gjorde ett hyggligt jobb (avgjorde en cupfinal, till exempel) utan att för den skull vara riktigt dominerande.

Men vad jag också kommer ihåg från den matchen var att det fanns en tredje, argentinsk världsmästare på planen: ytterbacken Tarantino i Birmingham.

Historiens sämsta värvningar

Han gick motsatt väg, han fann sig aldrig tillrätta trots en överlägsen teknik bland ligans backar, och för inte länge sen såg jag en omröstning om vilka som varit de sämsta värvningarna i ligans historia. Tarantino fanns med där.

Kulturkrocken var naturligtvis större då än nu, men ändå: det finns inga garantier. Det finns ingenting som säger att Macherano och Tevez får sötebrödsdagar på Upton Park, även om oddsen är ganska goda.

Vi får i alla fall vänta ett slag och se vad som händer när de två blir varma i kläderna och ska brottas med kylan och blåsten och regnet under ruggiga vinterdagar på diverse arenor runt om i England.

Aston Villa obesegrat

Ett lag som brottas på rätt bra är i alla fall Aston Villa, som fortfarande är obesegrat i ligan under Martin O´Neill och som kanske till och med var värt segern i går. Det är bara en spektakulär nyhet i den klubben, köpet av duktige Stilian Petrov, men å andra sidan tycks gänget ha större beslutsamhet och spelglädje än på länge.

Olof Mellberg förvisades till sin förhatliga högerbacksposition i går (Laursen och målskytten Ridgewell mittbackar) och det klarade han bra. Men det är ändå inte Mellbergs piece of cake. Hamnar han i offensiva situationer där han måste försöka dribbla eller väggspela blir det som att se Dala Dahlqvist hoppa tresteg.

En mittback är en mittback är en mittback.

Wennman listar...