Frak Östergren: Ny säsong men det skakar ännu

SPORTBLADET

I våras var det som om det gick en skakning genom Canal+ Sport. Något hände som påverkade den första klassfärd vi tittare tagit för given.

Det talades om inre konflikter, om oklar framtid, om rättigheter i svaj.

Nu är de nya ligasäsongen här, men skakningarna märks ännu. För det finns en otydlighet i budskapet. Premier League, ska studion mestadels bestå av reserver, serie A saknar också den här säsongen givna ettor både som programledare och studioexpert. Ishockeyns elitserie spiller över till Kanal 5 och att ersätta Calle Johansson med fyra experter ger ett intryck av feghet. Lägg till att NHL kan försvinna till annan kanal och att det kan vara sista Premier League-säsongen (kontraktet löper ut).

Kanalens serie A-premiär blev de svarta järtecknen till trots en bra ­premiär. Jens Fjellström flytt till Italien visade att det blir en utvecklande praotid. Ja, det skulle vara det orakade ansiktet då, men Jens, det var väl en engångshändelse?

I studion höll Lars Granqvist gamängsida i styr och fick till stånd ett riktigt bra samtal om både dagens match och om oegentlighetern i serie A. Ola Wiklanders reportage om skandalturerna ska också harangeras.

Tyvärr gick det inte att jämföra Canal+ Sport och TV4 när det gällde försnacket till serie A. Fyran fick bara några minuter då damallsvenskan drog över tiden. Men under den korta tiden ordades mer om Zlatan än om den kommande matchen.

Landhockey är, precis som cricket och rugby, en sport som i tv gör sig bäst med engelska kommentatorer. Möjligen är min syn imperieromantiskt färgad, men det finns något mycket tilltalande i det engelska familjära sättet att kommentera just dessa sporter.

Glädjande nog tilltalar mig också Mats Larssons och Christer Jones sätt att VM-kommentera i Eurosport. Mycket på­lästa och med en tydlig målsättning att ­förklara spelet utan att kunskapsnobba. Det finns också en tydlighet i rollfördelningen mellan kommentator och expert som får Bengt Grive att i sin himmel förnöjt nicka.