Wennman listar...

SPORTBLADET

1. Roger Federer

Detta kan vara den perfekta idrottsstjärnan. Den förste av de super-duper-stora-multi-miljard-människorna inom sporten som inte bara är briljant som utövare – utan också som person. Den ödmjuke schweizaren vann sin nionde grand slam-titel i tennis i helgen och är – det får vi nog vara överens om nu – den skickligaste spelare som nånsin satt sin fot på en tenniscourt. Och sen, när allt var över, visade han precis som vanligt respekt för publik, motståndare och media utan att anstränga sig det minsta. En naturbegåvning i konsten att uppträda som en gentleman, trots att han alltså är en superstar. Det finns många som har mycket att lära av denne idrottens ambassadör.

2. Lennart johansson

”Han är trött på att få höra vilken skit han är”.

(Uefa-basen Lennart Johansson förklarar varför inte Sven-Göran Eriksson dök upp som inbjuden gästtalare på VM-tränarnas träff i Berlin.)

3. Zlatan

Han dyker ju på den här listan då och då och nu är det med glädje vi konstaterar att det är i ett positivt sammanhang. Målet han gjorde i Inters premiärmatch satt så skönt, så skönt...det såg också ut som om lusten och spelglädjen var tillbaka. Mer att vänta, alltså.

4. Linus Thörnblad

Mannen som gav magmusklerna ett ansikte är årets jätteskräll i svensk idrott, om ni frågar mig. Att ta 2.33 (snudd på 2.36) och vinna GP-finalen i Stuttgart var en höjdare. Linus – en grabb med riktig star quality.

5. Tiger Woods

Har vunnit de fem senaste tävlingarna han ställt upp i, vilket är helt otroligt i den konkurrensen. Men eftersom han drack champagne ihop med Roger Federer efter US Open i tennis kunde han också frågat om råd hur man blir en riktigt stor människa. När Tiger kom till Stockholm efter segern i Britisk Open stod en ensam svensk grabb och bad om en autograf på Östermalm mitt i natten. Det hade tagit fem sekunder att stanna och skriva sitt namn, men Tiger gick bara förbi. Fy fan vilken typ, säger jag.

6. Elitserien i hockey

Bara en dryg vecka kvar. Sen ska vi igenom månader av samma gamla harvande innan Färjestad, Frölunda, HV 71 och Linköping spelar SM-semifinaler. Det enda som är intressant är om Skellefteå klarar sig kvar.

7. Maria Sjarapova

Vet inte om hon är ryska eller amerikanska egentligen, men charmig är hon och uppvisningen i US Open-tennisen var formidabel.

8. Patrik Lövgren

Nej, han slipper inte ifrån den här listan heller. Han hade flera veckor på sig att hitta på en bra lögn, men det bästa han kunde komma på var: ”Jag hittade ett kuvert med pulver på toalettgolvet och såg direkt att det var kokain. Så jag tog lite”. Herregud, vilken klassiker!

9. UMEÅ IK

Fotbollstjejerna från björkarnas stad har nu en tabellrad som är bland det grymmaste vi sett: 17 matcher, 16 vunna, 1 oavgjord, 0 förlorade, 56-8 i målskillnad och 49 poäng. Applåder.

10. DUBBELSPEL

Jonas Björkman är en skön lirare, men nu får det snart vara slut på de överdrivna hyllningarna av hans framgångar i herrdubbel. Dubbelspel i tennis är passé, skit, ute, fullständigt ointressant. Lägg ner.

Veckans spaning