Connors vs McEnroe – spelet (för galleriet) går vidare

Sportveckan i USA med Per Bjurman

SPORTBLADET

NEW YORK

I ena hörnet står Jimmy Connors och dricker vin.

I det andra putsar John McEnroe skorna.

Att bevaka US Open är himlen för en stargazer.

Foto: AP

Så här ska man väl egentligen inte göra. Krönikor om vilka celebriteter som råkat komma i skribentens väg blir lätt löjliga.

Men fan. Vissa möten är så magiska att det inte går att låta bli och det här är tveklöst ett sånt.

Vi står i omklädningsrummet på Arthur Ashe Stadium efter dubbelfinalen och väntar på Jonas Björkman när två av de största legendarer som någonsin varit i närheten av en tennisboll gör entré.

John McEnroe kommer ut från duschen med en handduk runt midjan. Han tittar småsurt på oss. Sen sätter han sig på en bänk och putsar ett par mörka skor.

Undviker varandra

I samma stund kliver Jimmy Connors in genom dörren. Han är mycket elegant i vit skjorta och ljusa, lediga bomullsbyxor. I ena handen har han ett glas vitt vin och i ansiktet ett brett leende.

Vi står mitt i skottlinjen mellan ärkerivalerna och gör oss förhoppningar om en vänskaplig battle så här på lördagskvällen. Istället får vi se hur de två gör allt för att undvika varandra.

När Connors upptäcker Jonny Mac i andra änden av rummet släcker han sitt leende, stjälper i sig vinet, krafsar ihop lite kläder i en bag och går igen.

McEnroe muttrar tyst ner i golvet.

Där ser man. Förra veckan såg jag just Connors och McEnroe sparra på en av träningsplanerna bakom Arthur Ashe-komplexet. Då var det bara skämt och skratt och Men det handlade av allt att döma bara om spel (eller snarare träning...) för galleriet. I verkligheten tycker de uppenbarligen lika illa om varandra som under den aktiva karriären.

Men att för några ögonblick befinna sig i samma rum som just de två, nästan overkligt stor idoler för några decennier sedan, är ändå så häftigt att jag blir mjuk i knäna.

Nu vet ni det.

?

Apropå legendarer gjorde även Mats Wilander ett par framträdanden under US Open.

Han mötte bland andra Henri Leconte och Jimmy Arias i en sidoturnering för gamla Grand slam-mästare.

Det gick sådär – och USA-spalten kan, helt exklusivt, avslöja varför.

Wilander var...eh, ja, lös i magen. Svårt. Ett Arias-möte slutade i rasande språngmarsch till toa för undvikande av en katastrof.

Såna gånger är det av förklarliga skäl svårt att slå de rätta stoppbollarna...

l?

New York Islanders har skrivit nytt kontrakt med målvakten Rick DiPietro.

På femton år!

Killen kommer alltså att vakta lagets kasse till 2021, då han är 40 år.

För besväret får han sammanlagt en halv miljard kronor.

Det är som Manhattan-borna alltid sagt: Dom är inte kloka ute på Long Island.

?

Största skrällen i NFL-premiären var förstås Atlanta Falcons 20–6 på favorittippade Carolina Panthers.

Men experterna tycks ha underskattat storheten hos Falcons nya, unge QB Michael Vick. Han kan bli en av de verkliga stjärnorna vad det lider.

l?

Trist att se Green Bay Packers åka på dyngstryk – 26–0! – mot Chicago Bears. Man vill ju att det ska gå bra för det sociala experimentet från Wisconsin, som sensationellt nog ägs av innevånarna i Green Bay.

?

Mets är nu bara fyra segrar från säkrad slutspelsplats och Yankees bara elva.

Det kommer bägge att klara. Sedan håller hela staden alla tummar som finns för att World Series blir en Subway Series. Det vore rasande fantastiskt.

På tal om John McEnroe ska ingen missa hans självbiografi, ”You cannot be serious”. Det är sannolikt den bästa sportbiografi som någonsin skrivit.

Per Bjurman

ARTIKELN HANDLAR OM