För många felpass, Viasat

Sportbladets Frank Östergren: 105 illa utnyttjade minuter

SPORTBLADET

Äntligen skulle vi få det försnacksprogram vi längtat efter, det vi så många gånger sett i andra länders tv.

En timme och 45 minuter före avspark i Champions League drog Viasat Sport1 gång.

Det var 95 illa utnyttjade minuter. För så många felpass har jag inte sett sedan Kenny Burns och Larry Lloyd spelade i Nottingham Forest.

Sändningen kändes illa förberedd, ibland uppstod mellan de fem i studion en besvärande tystnad då ingen visste vad man skulle prata om.

Ska vi ta ljuspunkterna först stavas den ena Johan Mjällby. Jag har tvekat inför hans roll som expert, sett hans anställning som ett sätt att utnyttja varumärket Johan Mjällby. Men för första gången tog han för sig, förde samtalet framåt, gjorde utvikningar typ ”varför pratar vi så lite om Werder Bremen”.

Ljus nummer två var Petter Karlsson, författare, journalist, den ende i studion vidgade samtalet med att ta fotbollen utanför arenan.

I övrigt föga.

Först i bild Claes Runheim klädd i klumpiga fritidsskor och ful i mun efter bara 20 sekunder.

Sedan snabbrabblades kvällens matcher och jag begriper inte varför ordentlig tid avsattes för att förklara vad Viasat Xtra är och varför matcherna där sänds med respektive hemlands kommentator.

Förra säsongen sammanfattades och givetvis var kavalkadbilderna musiksatta. Vilket gav precis samma lämmna tv-soffan-känsla som den reklamavbrotten ger.

Försnacket om kvällens matcher föllen fort det rörde sig om de mindre kända lagen lyste kunskapen med sin frånvaro. Bo Petersson yrade om rysk fotboll och var lika okunnig om hur många brasilianska spelare som är med i mästarligan. Han trodde det var 75, någon hade sagt det.

Det är, käre Bo, 87 stycken. Av dessa finns tio i Porto, sju i Benfica och sex i Shaktar Donetsk. Sådant ska en studioexpert bara kunna.

Gud vad jag i den stunden längtade efter Sportbladets Erik Niva och Simon Bank. De hade utklassat Viasat Sport-studion, både med statistik samt tillfört kunskap om struktur och ekonomi.

När avspark äntligen kom, då först var det dags att njuta. Trot att det var bara var dansk kommentator på Barcelona-Levski, varför fick vi inte ljudspåren med den spanske och bulgariske kommentatorn?

Henrik Strömblad var för övrigt en av kvällens mer dämpade kommentatorer, till och ryssarna har börjat skrika.

Nej, det är för Viasat Sport att göra som Gråben gör när han än en gång misslyckats med att fånga Hjulben.

Tillbaka till ritbordet.

Frank Östergren