Klart idag: Zlatan nobbar landslaget

Lagerbäck: ”Jag har fortsatt stor respekt för Zlatan som fotbollsspelare och person”

Foto: ANDERS DEROS
Får vi se Lars Lagerbäck och Zlatan Ibrahimovic tillsammans igen?
SPORTBLADET

Zlatan Ibrahimovic nobbar landslaget.

Det står klart efter dagens samtal mellan förbundskapten Lars Lagerbäck.

– Det är självklart tråkigt, säger Lars Lagerbäck.

Zlatan vill inte vill medverka i EM-kvalmatcherna mot Spanien och Island i början av oktober.

Därför kommer han inte att bli uttagen, skriver Svenska fotbollförbundet på sin hemsida i kväll.

Lars Lagerbäck säger:

– Vårt samtal var sakligt där vi klargjorde våra uppfattningar på ett lugnt sätt. Jag har fortsatt stor respekt för Zlatan både som fotbollsspelare och person. Jag hoppas och tror att han så småningom kommer att acceptera landslagets arbetssätt som bygger på en dialog mellan oss ledare och spelare om hur vi ska ha det när landslaget är samlat. Det är självklart tråkigt att inte kunna ta ut en så bra spelare till de kommande EM-kvalen, kommenterar Lars Lagerbäck.

Tror inte på tvång

– Generellt sett, undantag kan alltid finnas, så tror jag inte på att övertala eller att utifrån FIFA:s regelverk tvinga någon spelare att spela i landslaget. Det gäller även i detta fall. Om en spelare inte vill spela, oavsett skäl, så anser jag inte att han tillför landslaget något. Då väljer jag hellre en spelare som vill delta hundraprocentigt i landslaget, fortsätter Lagerbäck.

Bröt överenskommelsen

Zlatan Ibrahimovic, Olof Mellberg och Christian Wilhelmsson fick samtliga lämna landslaget dagen före EM-kvalmatchen mot Liechtenstein i Göteborg.

Detta sedan de brutit mot gemensamma överenskommelser skulle gälla under EM-kvalet. Överenskommelsen gick bland annat ut på att samtliga ledare och spelare skulle finnas på hotellet på natten efter klockan 23. Det bröt spelarna mot när de gick ut i Göteborgsnatten för att fira Mellbergs födelsedag på nattklubb.

”Chippen spelar”

Lars Lagerbäck och Roland Andersson har även talat med Olof Mellberg och Christian Wilhelmsson.

– Vad gäller dem så är saken utagerad och de står till landslagets förfogande framöver. Jag kommer att ta upp en ny diskussion om framtiden med Zlatan efter de förestående matcherna, säger Lars Lagerbäck.

Läs tidigare:

Robert Triches