Gefle lurade Elfsborg på serieledningen

AIK kvar i toppen efter 1–1 på Strömvallen

Foto: MARCUS ERICSSON/Bildbyrån
Daniel Alexandersson grämer sig över missade poäng och målchanser för Elfsborg.
SPORTBLADET

Gävle (TT)

Spelet fungerar. Men avsluten är för tama av guldkandidaten Elfsborg.

– Missar vi så här vinner vi inget guld, suckar Anders Svensson efter 1–1 borta mot Gefle.

En lätt frustration råder i Boråslägret. Anledning är de tre raka kryssen som radat upp sig och som ger AIK ny chans att på söndagen rycka i tabellen i den hårda guldkampen.

För tredje matchen i rad blev 1–0-ledningen till 1–1 och två tappade poäng.

Denna gång höll alla tre poängen på att glida Elfsborg helt ur händerna.

Wiland klistrade straffen

Då klistrade Johan Wiland Geflestraffen från René Makondele i slutminuten och såg till att resultatet stod sig på Strömvallen.

– Det var en viktig räddning av Johan. Men det är ändå två förlorade poäng, säger Anders Svensson, den enda som lyckades få bollen i nät.

Han hade gärna sett att hans mål efter halvtid följts upp av en par målpass också. Men kollegornas målsumpande ger oro i leden.

– Daniel (Alexandersson) har två bra frilägen. Men det är tama avslut från oss, säger Svensson och får medhåll av tränaren Magnus Haglund:

– Effektiviteten har svikit oss och stulit segrar tre matcher i följd. Det tär på oss, nu måste vi slå Häcken på onsdag.

Poängen i Gävle gör att laget går upp jämsides med AIK i toppen. Men Solnalaget kan vid seger mot Häcken på söndagen rycka till tre poängs försprång och bättre målskillnad.

Det hjälpte inte att Svensson fick en friare roll än senaste mot AIK då han punktmarkerades och klagade.

– Jag fick inte så mycket utrymme själv men fick agera framspelare.

Men varken Stefan Ishizaki, Daniel Alexandersson eller Samuel Holmén – alla med fina lägen under matchen – fick hål på Gefle och Mattias Hugosson.

– Nej, ett par tre målpass skulle jag nog haft, konstaterar Svensson besviket.

Olsson stolt

Samtidigt är det fler som fått lämna Strömvallen segerlösa trots rejält övertag. Gefletränaren Pelle Olsson, som själv tror Elfborg ändå tar guldet, beskriver det som ett hemmalagsgo.

– Det infann sig sista 17 minuterna. Vi har ett bra anfall när vi gör 1–1 och sen går benen på alla spelare samtidigt. Det höll på att ge även 2–1 med straffen, säger Olsson och det går inte att undvika att se en viss stolthet i hans blick.

– Vi biter ifrån och kämpar, det är väldigt bra gjort av laget. Elfsborg är ett väldigt bra lag, det gör elogen till oss ännu större.

Därför verkade inte besvikelsen över straffmissen, segern och ännu säkrare mark i mitten av allsvenskan vara så stor.

Eller som Elfsborgs Magnus Haglund uttryckte det:

– Det hade känts lite väl tufft om de satt straffen.

Lars Frank/TT

ARTIKELN HANDLAR OM